Összes hír

Napi memó: Amerikai fegyverek Izrael részére, Kínai-Szerb gazdasági megállapodás

Szerző: | máj 8, 2024

Az Egyesült Államok múlt héten elhalasztotta Izraelnek szánt bombaszállítmányának kézbesítését azon aggodalmak miatt, hogy azokat Rafah városára indított offenzívához használhatják fel – jelentette az Associated Press. A szállítmány több száz, 2000 fontos és 500 fontos bombából állt. A hír azután érkezett, hogy Izrael kedden átvette a Rafah határátkelő feletti ellenőrzést Egyiptomtól. Az amerikai Külügyminisztérium külön vitatja a pontos irányítási rendszerek felhelyezésére szolgáló felszerelékek biztosítását a bombákra. Közben a jemeni Húszi lázadók legfelsőbb politikai tanácsának elnöke, Mahdi al-Mashat, azt mondta, hogy a csoport ajánlatokat kapott, feltehetően az Egyesült Államoktól, hogy ne támadják tovább a kereskedelmi hajókat a Vörös-tengeren. Hozzátette, hogy a Húszi lázadók, akik támogatták ezeket a hajókat a Gázában zajló Hamasz-harcban, visszautasították az ajánlatokat.

Kína és Szerbia aláírt egy szabadkereskedelmi megállapodást Xi Jinping kínai elnök belgrádi látogatása során. A megállapodás július 1-jén lép hatályba. A vezetők dicsérték kétoldalú kapcsolataikat, mondván, hogy „új korszakban közös jövőt fejlesztenek ki”.

Irán és Egyiptom fontolgatják a diplomáciai kapcsolatok újraindítását, mondta az iráni külügyminiszter szerdán. A két ország évtizedek óta nem tartotta fenn hivatalos diplomáciai kapcsolatokat.

Kína emelte a fuvarozási díjakat a kínai szállítmányokra Oroszországba és Fehéroroszországba hétfőn, az Infotrans Media Belarusz logisztikai portál szerint. A vasúti díjak 500-800 dollárral nőttek a Kínában elérhető konténerek számának csökkenése és a kínai határon tapasztalható torlódás miatt. A tengeri fuvarozási díjak Kínából szintén növekedtek 800-1000 dollárról 1300-1500 dollárra.

Litvánia kész csapatokat küldeni Ukrajnába közös gyakorlatokra, ha kérik, mondta a litván miniszterelnök, Ingrida Simonyte. Eddig azonban Kijev nem kérte a közös gyakorlatokat. Simonyte elismerte, hogy Oroszország provokációnak tekinthetné az Ukrajnába való csapatküldést, de azt sugallta, hogy az nem lenne elrettentő.

Lengyelország, az Egyesült Államok és a Balti országok közös légi gyakorlatokat tartanak. A gyakorlatokban több mint 5000 katonai személy vesz részt, amelyek két hétig tartanak.

Forrás – GPF

További hírek

Kijev: a NATO lője le Moszkva rakétáit

Folytatódnak az orosz légicsapások – az ukrán elnök most arra szólítja fel a Nyugatot, hogy lője le a rakétákat közvetlenül Ukrajna felett. Scholz kancellár ezt elutasította,