Archívum

Napi memó: Avdiivka-i erősítés, Azeri konfliktuskezelés fegyverrel

Az azerbajdzsáni határőrség megerősítette, hogy kedden végrehajtottak egy megtorló akciót, amely során elpusztítottak egy örmény katonai előretolt állást közös határuk mentén. Az örmény hatóságok azt állították, hogy az azerbajdzsániak tüzet nyitottak a posztjukra, négy katonát megölve. Baku szerint az akció válasz volt az örmények hétfői támadására, amely egy azerbajdzsáni határőrt sebesített meg, amit Jereván tagadott. A hétvégén az örmény miniszterelnök, Nikol Pashinyan azt mondta, hogy a két ország megegyezett egy békeszerződés feltételeiben, és az ő országa hajlandó aláírni azt.

Az ukrán hadsereg egyik szóvivője elismerte a megerősítés szükségességét a Donetsk régió Avdiivka városában folytatott küzdelemben. Azt mondta, hogy néhány csapat pihenésre és rotációra vonult vissza közel két év aktív harc után. Új egységekkel váltották fel őket, amely jelzi Kijev vágyát a harc folytatására. Az Avdiivka az elmúlt hónapokban fokozódó harcoknak volt kitett, mivel az orosz erők megpróbálják átvenni az ellenőrzést kulcsfontosságú helyszíneken, ideértve a város kokszüzemét is.

Japán tervezi támogatását nyújtani a délkelet-ázsiai négy tengerészeti hatóságnak azon stratégiája részeként, hogy ellensúlyozza Kína növekvő önbizalmát a Dél-kínai-tengeren – közölte a japán közszolgálati műsorszóró, az NHK. A stratégia értelmében Tokió felszerelést fog biztosítani, ideértve a drónokat, radarrendszereket és járőrhajókat a Fülöp-szigeteknek, Indonéziának, Malajziának és Vietnámnak a következő évtizedben védelmi képességeik megerősítésére.

Száz belga gazda traktorral blokkolta Antwerpen kikötőjének útjait, jobb béreket és munkakörülményeket követelve. A kikötő egyik vezető tisztségviselője szerint a műveletek „súlyosan zavarva voltak”, ami millió dolláros költségeket jelent a hajózási vállalatoknak. Néhány más európai ország hasonló tüntetéseket látott az elmúlt hónapokban.

A kolumbiai kormány jóváhagyta egy Egyesült Államok által finanszírozott parti őrségállomás építését a Gorgona-szigeten, Kolumbia csendes-óceáni partján. Az állomás tartalmazni fog egy kommunikációs tornyot radar telepítéssel, egy 170 méteres mólót, valamint adminisztratív és lakóépületeket. Az állomást kizárólag a kolumbiai haditengerészet fogja működtetni.

Dél-Korea és az Egyesült Arab Emírségek közös katonai gyakorlatokat hajtottak végre. Az edzések a szárazföldi és tengeri terrorizmus elleni képességek erősítésére összpontosítottak.

Forrás – GPF