Archívum

Napi memó: Az izraeli megállapodás összedől, COP28

Izrael és Hamas háborúban

 

Az izraeli vadászgépek újraindították a Gázát ért támadásokat, a palesztin civilek menedéket keresnek, és rakétariadó szólt dél-Izraelben, miután a hetek óta tartó tűzszünet megszakadt, és megállapodás nélkül maradt annak meghosszabbítására.

Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken, azt mondta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, hogy Izrael déli részén végzett katonai műveletei ne eredményezzék a civil lakosság tömeges veszteségét és elűzetését, ami az északi offenzívája során volt tapasztalható.

Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy közzétett egy térképet, amely tanácsokat ad a Gázai lakosoknak a biztonságos helyekre valóevakuáláshoz, miközben Gáza túlterhelt kórházai újabb sebesülthullámot tapasztaltak.

 

COP28 Klímakonferencia

Az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres, arra szólította fel a világ vezetőit a COP28 klímakonferencián, hogy tervezzenek egy olyan jövőt,amelyben nincs helye a fosszilis tüzelőanyagoknak, mondván, hogy nincs más módja a globális felmelegedés visszaszorításának.

A brit pénzügyminiszter, Rishi Sunak, ma 2 milliárd dolláros támogatást fog ígérni, egy kísérletként arra, hogy erősítse zöld referenciáit,miután enyhítette Nagy-Britannia intézkedéseit a nettó nulla célok eléréséhez.

Az Egyesült Királyság királya, Károly, azt mondta, hogy a világ „borzalmasan eltávolodott az úttól” a klímaváltozás kezelésében, és hogy a globális gazdaság veszélyben lesz, hacsak a környezetet gyorsan nem javítják.

 

További hírek

Lőszerrablás tört ki Guinea-Bissau elnöki palotája közelében, miután a katonák szabadon engedték a legfőbb ellenzéki párt főminiszterét, akit a közpénz gyanús felhasználásával vádoltak meg. Ezek az események egy sor puccs után következnek be egy olyan afrikai régióban, amely a katonai hatalomátvételek hírnevével próbált szakítani.

Peking támogatást nyújtott száz taiwani politikusnak Kína felé irányuló választások előtt, állítások és dokumentumok szerint, széles kampánnyal, amelyet „választási beavatkozásnak” nevezett egy tajvani tisztségviselő.

Az ellene vádat emeltek republikánus George Santos rövid pályafutása az Egyesült Államok képviselőházában ma véget érhet, amikor a társtörvényhozók szavazni fognak arról, hogy kizárják-e a korrupcióval és kampánypénzek visszaélésével kapcsolatos vádak miatt.

James Dyson, a cikkszűrő porszívó milliárdos feltalálója,vesztett egy rágalmazási perét egy brit újságkiadó ellen, amely egy olyan cikkben nevezte őt hipokritának, aki „csavarozta” Nagy-Britanniát.

Forrás – Reuters