Összes hír

napi memó: Azerbajdzsáni igények Örményország irányába, Amerika figyelmezteti Izraelt

Szerző: | jún 10, 2024

Azerbajdzsán elnöke, Ilham Aliyev a Török Államok Parlamenti Közgyűlésén azt mondta, hogy az Azerbajdzsán és Örményország közötti béke megteremtéséhez változtatásokra van szükség az örmény alkotmányban. Aliyev szerint lehetetlen békemegállapodást kötni, amíg az örmény alkotmány, amely állítása szerint területi igényeket támaszt Azerbajdzsánnal szemben, változatlan marad. Az elmúlt hónapokban a két ország igyekezett rendezni régóta fennálló határvitáikat.

Az Egyesült Államok figyelmeztette Izraelt, hogy egy korlátozott libanoni művelet nem lenne jó ötlet, jelentette a Walla hírportál. A hír szerint a Biden-kormány úgy véli, hogy egy ilyen művelet a háború kiterjedéséhez és esetleg iráni beavatkozáshoz, illetve pro-iráni milíciák beszivárgásához vezethet Szíriából, Irakból és Jemenből. Az elmúlt két hétben fokozódtak az összecsapások Izrael és a Hezbollah között, ami egyes izraeli tisztviselőket arra ösztönzött, hogy bővítsék a harcot a militáns csoport ellen.

A jemeni húszi lázadók bejelentették, hogy először hajtottak végre két közös műveletet az Irán-párti Iraki Iszlám Ellenállási Mozgalommal izraeli hajók ellen. A csoport katonai szóvivője szerint az első támadás során két katonai felszerelést szállító hajót céloztak meg Haifa izraeli kikötőjében, míg a második támadás egy kikötőbe belépni próbáló hajót célzott. Az izraeli katonai vezetés tagadta a húszik állításait a támadásokról.

Egy orosz hadihajókból álló csoport jövő héten látogatást tesz Kubában, jelentette be a kubai fegyveres erők. Négy orosz hadihajó vesz részt az úton, amely során „a kubai haditengerészet parancsnokának és Havanna kormányzójának tett udvariassági látogatások” szerepelnek a programban. A kubai védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy a hajók nem hordoznak nukleáris fegyvereket, ezért jelenlétük nem jelent veszélyt a régióra. Szintén jövő héten a kubai külügyminiszter látogatást tesz Oroszországban, hogy részt vegyen a BRICS-országok külügyminiszteri csúcstalálkozóján, közölte az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Ezzel összefüggésben, a kínai külügyminiszter, Wang Yi Pekingben tárgyalt kubai kollégájával csütörtökön. Wang megígérte, hogy Kína továbbra is támogatja Kubát nemzeti szuverenitásának védelmében és a külföldi beavatkozás elleni küzdelemben.

Tajvan kiterjeszti az Oroszországra és Fehéroroszországra vonatkozó exportkorlátozásokat, hogy magában foglalja a nitrocellulózt is, amely a füstmentes lőpor és a lőszerek hajtóanyagainak kulcsfontosságú összetevője. Ez a lépés azt követi, hogy Taipei márciusban további 77 gépipari eszközt tiltott ki a két országba irányuló exportból, hogy megakadályozza, hogy az orosz hadsereg tajvani csúcstechnológiai termékeket használjon fel Ukrajnában.

Kína, Kirgizisztán és Üzbegisztán megállapodást írt alá Pekingben egy vasútvonal megépítéséről, amely összeköti a három országot. Az üzbég elnök szerint a vasút a legrövidebb szárazföldi út lesz Kína és Üzbegisztán között, és nagyobb hozzáférést biztosít Közép-Ázsia országainak a dél-ázsiai és közel-keleti piacokhoz. Várhatóan megduplázza a háromoldalú kereskedelmet és több tízezer munkahelyet teremt.

Shehbaz Sharif pakisztáni miniszterelnök pénteken Pekingben tárgyalt kínai kollégájával, Li Qianggal. A két vezető megerősítette elkötelezettségét a Kína-Pakisztán Gazdasági Folyosó fejlesztése iránt, amely a pekingi Övezet és Út Kezdeményezés kulcseleme. Továbbá 23 megállapodás és egyetértési nyilatkozat aláírásának voltak tanúi, amelyek a közlekedés, infrastruktúra, ipar, energia, mezőgazdaság és más kölcsönös érdeklődésre számot tartó területeken történő együttműködés elmélyítését célozzák.

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.