Archívum

Napi memó: azeri-örmény tárgyalások, kazah-kínai együttműködés és Sierra Leone felé nyitás

Az örmény és az azeri külügyminiszterek szerdán Németországban tárgyaltak egy lehetséges békeszerződésről. A német külügyminiszter közvetítette a tárgyalásokat, amelyek hónapokkal azután következtek be, hogy Azerbajdzsán elfoglalta a Hegyi-Karabah régiót az etnikai örmény hatóságoktól. Közben az örmény Hraparak újság részleteket közölt egy zárt találkozóról az örmény miniszterelnök, Nikol Pashinyan és a kormányzó párt törvényhozói között. Pashinyan állítólag azt mondta, hogy a kapcsolatok helyreállítása Azerbajdzsán elnökével pozitív fejlemény, de a békeszerződésről szóló tárgyalások bizonytalan szakaszba érkeztek. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Nyugat támogatása Örményországnak erősödött. Állítólag beszélt Oroszország vágyáról is, hogy megdöntse a kormányát, és létrehozzon Azerbajdzsánnal és Örményországgal egy „uniós államot”, hasonlóan Minszk integrációs projektjéhez Moszkvával.

Csád ellenzéki vezetője, Yaya Dillo, tűzharcban halt meg biztonsági erőkkel pártja székhelyén. A kormány Dillót hibáztatta egy keddre virradó támadásért az ország biztonsági ügynökségére, bár ő tagadta az elkövetést. Dillo élesen bírálta az elnököt, Mahamat Debyt, aki hatalomra került az apja, az ország hosszú ideje uralkodója, Idriss Deby halála után 2021-ben. Csád első választása az egykori vezető halála óta májusra van kitűzve.

Ukrajna katonai hírszerzési vezetője, Kyrylo Budanov, először erősítette meg, hogy ukrán különleges műveleti erőket telepítettek Szudánba. Budanov egy kijevi fórumon beszélt Ukrajna jövőjéről, és állítólag célja az volt a telepítésnek, hogy „az ellenséget mindenhol elpusztítsák, ahol van”. A Kyiv Post korábban már beszámolt az ukrán különleges erők jelenlétéről Szudánban, akik az orosz Wagner Csoport harcosait igyekeztek elfogni.

Az orosz tisztviselők készek tárgyalásokat folytatni Ukrajnával Törökországban, ha utasítást kapnak erre – mondta az orosz főtárgyaló, Vladimir Medinsky. Megjegyzéseire a török elnök megjegyzései válaszoltak, miszerint az országa újra házigazdája lesz a béke tárgyalásoknak, ha arra kérik. Medinsky vezette az orosz delegációt, amely korábban részt vett tárgyalásokban Ukrajnával Isztambulban.

Kazahsztán és Kína megnyitottak egy új közlekedési és logisztikai központot Kína Xian városában. A létesítmény célja, hogy összekösse Kína Shaanxi tartományát Kazahsztánnal és a szélesebb közép-ázsiai régióval, valamint Európával, csökkentve a szállítási időket és segítve Kazahsztánt tranzithub-jává válni Eurázsiában. Xian Kína egyik legnagyobb szárazkikötőjének ad otthont.

Oroszország és Irán megállapodást írtak alá a szabadkereskedelmi és speciális gazdasági övezetek fejlesztéséről a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi bizottság ülésén. Az orosz állami vezetékes üzemeltető, a Transneft is megállapodást írt alá az Irán Kutatási és Technológiai Minisztériumával a technológiai együttműködésről és közös projektek végrehajtásáról. Közben az orosz miniszterelnök-helyettes, Alekszandr Novak azt mondta, hogy az országok közötti kereskedelmi forgalom 2023-ban körülbelül 900 millió dollárral csökkent 2022-hez képest, annak ellenére, hogy spekulációk voltak a közöttük növekvő gazdasági és politikai kapcsolatokról.

Kapcsolódóan, Oroszország csütörtökön egy iráni gyártmányú műholdat juttatott keringésbe. Iráni média szerint a műholdat képalkotásra, hazai távérzékelési adatok gyűjtésére és műholdtechnológia tesztelésére fogják használni.

A kínai elnök, Xi Jinping szerdán Pekingben tárgyalt Sierra Leone-i kollégájával, Julius Maada Bioval. A két vezető számos megállapodást írt alá a kétoldalú együttműködésről.

Forrás – GPF