Archívum

Napi memó: Ázsia készülődik, kalóztámadás, komoly figyelmeztetés a Húthi lázadók irányába

A jemeni Húthi lázadók csütörtökön újabb támadást indítottak a Vörös-tenger kereskedelmi útvonalai ellen. A csoport egy robbanóanyaggal töltött drónhajót indított el, amely a kereskedelmi hajók és az Egyesült Államok haditengerészetének közelében felrobbant. Az eset azután következett be, hogy az Egyesült Államok korábban a héten figyelmeztette a Húthikat a területen való további eszkaláció elkerülésére.

Az izraeli védelmi miniszter, Yoav Gallant, bemutatta terveit Gáza jövőjével kapcsolatban a Hamas elleni háború után. A javaslat szerint a palesztinok irányítanák a sávot, de a Hamas részvétele nélkül, míg Izrael megőrizné a biztonság irányítását. A terv nem tartalmaz szerepet a Palesztin Hatóságnak, és nem kezdeményezné a gázaiak áthelyezését, amit a kormány egyes tagjai javasoltak. Ugyanakkor a Politico beszámolt arról, hogy a Biden-adminisztráció terveket készít arra az esetre, ha a háború szélesebb körű regionális konfliktussá fajulna.

Az indiai haditengerészet egy hadihajót küldött a Közel-Keletre, miután kalózok túszul ejtettek egy hajót 15 fős indiai legénységgel a szomáliai partok közelében. Az indiai haditengerészeti kommandósok állítólag azonnal kihajóztak, miután a legénység segélyhívást tett egy brit tengerészeti ügynökségnek.

Észak-Korea több mint 200 ágyúlövedéket lőtt a déli partjai vizeibe, állítólag dél-koreai katonai jelentés szerint. Válaszul Szöul sürgősségi evakuálási rendeletet adott ki két sziget számára, miközben a katonaság élő tűzgyakorlatokat tartott. Az eset nem okozott polgári vagy katonai kárt.

Kína törvényt hozott a „teljes biztonság” és az „alapvető önfenntartás” érdekében a gabonafélék terén. A törvény, amely júniustól lép életbe, intézkedéseket tartalmaz katasztrófaelhárításra, gabonatartalékokra, valamint korlátozásokat a földművelési területek foglalására és más célú hasznosítására. A törvény azzal a céllal született, hogy enyhítse a globális élelmiszerellátást érintő, Ukrajna konfliktusa és időjárási feltételek által okozott legutóbbi zavarokat.

Forrás – GPF