Archívum

Napi memó: Ázsiai Fejlesztési Bank statisztikái, csökkenő izraeli támogatottság, Norinco szerződés

Az Ázsiai Fejlesztési Bank frissítette a gazdasági növekedési előrejelzését az Ázsia-Csendes-óceáni térségben, az emelkedő kínai és indiai növekedés miatt. A régió gazdaságának várható növekedése idén 4,9 százalékra javult, a szeptemberi 4,7 százalékos előrejelzéshez képest. Kína gazdaságának 5,2 százalékos növekedésre számítanak, míg India gazdaságának növekedése 6,7 százalékra emelkedett.

Ugyanakkor az ENSZ Közgyűlés kedden megszavazta a Gáza területen tűzszünetet követelő határozatot, amely ellen tíz ország, köztük az Egyesült Államok és Izrael szavazott. Az amerikai elnök, Joe Biden, figyelmeztetett, hogy Izrael azért veszíti el a nemzetközi támogatást, mert a Gáza elleni támadások során a civil áldozatok száma kiemelkedően magas.Emellett az Egyesült Államok a vörös-tengeri áthaladás biztosítására egy hadihajó visszavonására törekszik, mivel Jemen húszi lázadói több rakétatámadást is végrehajtottak a tengerben lévő célpontok ellen.

A tengeri biztonság szempontjából kapcsolódóan az Izrael Eilat kikötőjének bevételének az elmúlt hónapban 80 százalékkal csökkent a jemeni húszi lázadók növekvő fenyegetése miatt, akik több támadást is intéztek a kikötő ellen. Az izraeli Calcalist napilap szerint a kikötő főigazgatója szerint a hajók tartanak attól, hogy áthaladjanak a területen, és inkább egy alternatív útvonalat választanak, ami mintegy 20 nappal meghosszabbítja a szállítási időt.

A kínai Norinco fegyvergyártó cég terveket mutatott be a kolumbiai fegyveres erők számára a VT4 MBT-k gyártására. A vállalat küldöttsége a hónap elején látogatott el Kolumbiába, és javasolta az ország számára különböző páncélozott járművek széles skálájának szállítását, beleértve az MBT-ket, könnyű harckocsikat, gyalogsági harcjárműveket, önjáró tüzérségi egységeket és gömbakna álló páncélozott járműveket.

Az Orosz Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint az orosz közlekedési szektor alkalmazkodik az ország új gazdasági valóságához. 2023 első felére a Kína és Oroszország közötti kereskedelem 75 százalékát jüanban folytatták le. Emellett növekedtek a kínai importáruk.

Mali külügyminisztere elmondta kedden, hogy Peking pénzügyi támogatást nyújt több jelentős projekt számára az országban a múlt heti kínai látogatása után. A projektek közé tartozik négy vízerőmű, egy napelemes erőmű,két pamutszövőgyár, utak és egy aranyfinomító komplexum.

Az Azerbajdzsán, Üzbegisztán, Moldova és Grúzia külügyminiszterei kedden tárgyaltak a Demokrácia és Gazdasági Fejlesztés Szervezete keretében. Az azerbajdzsáni miniszter szerint a szervezet fontos szerepet játszhat a békeépítés és fejlesztés terén.

Az indiai kormány bejelentette, hogy elhalasztják a január 27-re tervezett Quad biztonsági szövetség csúcstalálkát, időponti ütközések miatt.

Forrás – GPF