Archívum

Napi memó: Béketeremető szándék a Száhel régióban, orosz-jemeni találkozó és svájci békekonferencia

Az ECOWAS (Nyugat-Afrikai Gazdasági Közösség) jelentős lépéseket tett a Szahel térség katonai juntáival való újbóli kapcsolatfelvétel felé, néhány szankciót feloldva, amelyeket azok katonai puccsaira válaszul hozott. Az egyik rendkívüli csúcstalálkozót követően a szervezet bejelentette, hogy feloldja a Nigert érintő szankciókat, beleértve a határátkelők bezárását és a vagyonbefagyasztást. Ezenkívül bejelentették, hogy megszüntetik a pénzügyi és gazdasági szankciókat Guinea ellen, és feloldják a mali állampolgárok foglalkoztatására vonatkozó korlátozásokat az ECOWAS intézményeiben. Kiemelendő, hogy Burkina Faso nem kapott szankciók enyhítést. A csúcstalálkozó Burkina Faso, Mali és Niger hivatalos nyilatkozatai után jött létre, melyekben kinyilvánították szándékukat az ECOWAS-ból való kilépésre.

Ukrajna és nemzetközi szövetségesei lehet, hogy meghívnák Oroszországot egy várhatóan nyáron megrendezésre kerülő békekonferenciára Svájcban, Ukrajna elnökének kabinetfőnöke szerint. A csúcstalálkozó Ukrajna által meghatározott feltételek mentén zajlana, melyeket eredetileg 2022 novemberében egy G20 csúcstalálkozón mutattak be. A tervek fókuszában Ukrajna területi integritása és az orosz erők visszavonása áll. A Kreml úgy nyilatkozott, hogy „nevetséges lenne” békekonferenciát tartani Moszkva nélkül, azonban a svájci tisztségviselők kételkednek abban, hogy Oroszország részt venne.

Oroszország meghívására Jemen miniszterelnöke, Ahmad Awad bin Mubarak hivatalos látogatásra indult Moszkvába, ahogy azt a jemeni Saba hírügynökség is jelentette. A látogatás során tárgyalásokra kerül sor a prominens orosz tisztségviselőkkel, többek között az orosz külügyminiszterrel, Sergey Lavrovval, a Duma elnökével, Vyacheslav Volodinnal, és a Szövetségi Tanács elnökével, Valentina Matvienkoval. A tárgyalások elsősorban a Vörös-tengeri helyzet megoldására összpontosítanak, ahol jemeni húszi lázadók támadásai érték a hajókat, valamint a kétoldalú kapcsolatok erősítésére.

A dél-koreai védelmi miniszter, Shin Won-sik és az amerikai haditengerészeti miniszter, Carlos del Toro hétfőn találkoztak Szöulban. Shin hangsúlyozta az erős védelmi partnerség szükségességét az Egyesült Államokkal szemben, mint észak-koreai provokációk elleni védőpajzs, míg del Toro elismerte Dél-Korea kulcsfontosságú szerepét a globális ellátási láncban, és kifejezte elvárásait a regionális biztonság, védelem és tudomány-technológiai együttműködés terén.

Az Egyesült Arab Emírségek aláírt egy Teljeskörű Gazdasági Partnerségi Megállapodást múlt hétvégén Kenyával, Afrika legnagyobb gazdaságával. Hasonlóan a 2023-ban Mauritius és Kongói Köztársaság által aláírt megállapodásokhoz, ez a megállapodás lehetővé teszi a terjeszkedést olyan szektorokban, mint az élelmiszertermelés, bányászat, technológia és logisztika, és segíti a kenyai exportok eljutását az ázsiai és közel-keleti piacokra. Az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia közötti verseny zajlik, hogy melyik ország partnerkedjen kiválasztott afrikai országokkal.

forrás – GPF