Összes cikk

Napi memó: biztonsági kockázat Oroszországban, Izrael válaszcsapást mért Iránra

Szerző: | ápr 20, 2024 | Blog

Izrael válaszul Irán április 14-i támadására péntek hajnalban légitámadást indított, melynek során az Iszfahán közelében található iráni légitámaszpontot érte. Bár az Iszfahán környékén több nukleáris létesítmény is található, az iráni média szerint azok épségben maradtak. Az iráni hatóságok és sajtó igyekeztek minimalizálni a támadás jelentőségét, kerülve Izrael közvetlen említését.

Oroszország biztonsági aggodalmak miatt húszhárom városban törölte a Május 9-i Győzelem napja parádét, köztük olyan régiókban találhatókat, amelyek közel esnek Ukrajnához. Azonban a parádé továbbra is megtartásra kerül a moszkvai Vörös téren.

Törökországból Izraelbe irányuló áruk szállítása 30 százalékkal csökkent azóta, hogy Ankara korlátozásokat vezetett be a gázai-övezeti hadműveletekre adott válaszként. Ugyanakkor Izrael is korlátozza a Törökországba irányuló hulladékfém exportját. Továbbá arról szólnak hírek, hogy tiltott termékek még mindig bejutnak harmadik feleken keresztül.

Az orosz exportban Afrika egyre fontosabb célponttá vált, miközben Észak- és Dél-Amerika részesedése csökkent. Az orosz export értéke Afrikába 43 százalékkal növekedett 2023-ban, míg az amerikai kontinensekre irányuló export csökkent.

India az első adag BrahMos szuperszonikus cirkáló rakétát szállította a Fülöp-szigetekre, ahol tervezik ezek elhelyezését a partvidéken.

Irak számos megállapodást kötött amerikai vállalatokkal a miniszterelnök washingtoni látogatása során, melyek az elektromos energia, olaj és gyógyszerek területét ölelik fel.

Irán, Irak és Szíria aláírták a terrorizmus elleni küzdelemről szóló megállapodást, amelyben minden ország igazságszolgáltatási tisztségviselői részt vettek.

Forrás – GPF

További cikkek

Francisco Franco útja és a spanyol polgárháború

Francisco Franco útja és a spanyol polgárháború

Francisco Franco 1910-ben, mindössze 17 évesen, másodhadnagyként, katonai osztálya alján végzett. Huszonhat évvel később, a spanyol polgárháború kezdetén Franco már vezérőrnagy volt, minden korábbi osztálytársát megelőzve. Franco a polgárháború alatt konszolidálta hatalmát, így ő lett Spanyolország államfője, kormányfője, a hadseregek generalísimója és Spanyolország egyetlen engedélyezett politikai pártjának országos vezetője 36 éven át. A politikai és társadalmi elnyomás Franco diktatúrája alatt végig fennmaradt, bár Franco rákényszerült arra, hogy liberális gazdaságpolitikát folytasson, Spanyolország gazdaságának megmentése érdekében.

Észak-Afrika függetlenedése: Algéria

Észak-Afrika függetlenedése: Algéria

Franciaország, 1954 és 1962 között olyan válságba keveredett, amely napról napra mélyült. Algéria függetlenséget akart, és foggal-körömmel küzdött azért, hogy elnyerje azt a franciáktól. A szervezett terrortámadásoktól kezdve a teljes körű háborúig, a tömeges bebörtönzésekig, a Negyedik Köztársaság bukásáig és a franciák fenyegetéséig Franciaországon belül a birodalombarát erők részéről, a háború valóban bonyolult, erőszakos és nehezen megoldható volt.

A Diplomáciai és Kereskedelmi Kapcsolatok Változása az USA és Vietnám Között

A Diplomáciai és Kereskedelmi Kapcsolatok Változása az USA és Vietnám Között

Az Egyesült Államok és Vietnám kapcsolata a 20. század közepétől kezdve rendkívüli fordulatokat és átalakulásokat élt meg. Az 1950-es évek elején a vietnámi háború, amely az amerikai katonai jelenlétet is magával hozta, megosztotta az embereket, és hatalmas hatással volt mindkét ország politikájára és társadalmára. Azonban az évek során az USA és Vietnám kapcsolataiban mélyreható változások következtek be.