Összes hír

Napi Memó: Dagesztáni terrortámadás

Szerző: | jún 25, 2024

Több fegyveres egyidejű támadásokat hajtott végre két városban Dagesztánban, amely egy nagyrészt muszlim lakosságú orosz köztársaság az Észak-Kaukázusban. A vasárnap esti támadások célpontjai két ortodox templom, egy zsinagóga és egy közlekedési rendőrposzt voltak Mahacskalában, a fővárosban, és Derbentben. A halottak között legalább 15 rendőr, hat feltételezett támadó és négy civil van. Ramzan Kadirov, a szomszédos Csecsen Köztársaság vezetője és Vlagyimir Putyin elnök közeli szövetségese szerint a támadók vallási viszályt akartak szítani.

Az izraeli vállalati vezetők aggódnak a gázai háború költségei miatt, és többen fontolgatják, hogy nagyobb minisztériumi pozíciókat vállaljanak, vagy akár új politikai pártot alapítsanak. Múlt héten 200 izraeli üzleti vezető figyelmeztetett egy „mély gazdasági válságra” és előrehozott választásokat követelt. Izrael központi bankja szerint a háború 2025-ig az izraeli bruttó hazai termék közel 15%-ába fog kerülni.

Lengyelország elemzi a Belarusszal való fennmaradó határátkelők lezárásának gazdasági és társadalmi következményeit. Varsó az utóbbi hetekben hat átkelőből négyet lezárt, Minszket és Moszkvát vádolva a migránsok áradatának és a lengyel határőrök elleni erőszakos cselekményeknek az összehangolásával. Szvetlana Tihanovszkaja, a belarusz ellenzék száműzött vezetője arra kérte Lengyelországot, hogy ne zárja el a belaruszokat egy „új vasfüggöny” mögött.

A NATO szövetséges Törökország és az Egyesült Államok északi Szíriában összeütközésbe kerülhet, ha az amerikai támogatású kurd csoportok helyi választásokat próbálnak tartani. A török kormány szerint bármilyen választás illegális lenne, és a kurd fegyveres szeparatistákat vádolja azzal, hogy a szavazást a legitimitásuk megszerzésére és a terrorizmus megalapozására próbálják felhasználni.

Irán jövő hónapban elindítja az új digitális rial pilot verzióját Kish-szigeten. Teherán azt várja, hogy a központi bank digitális valutája elősegíti a kereskedelmet Oroszországgal, megkerülve a nyugati szankciókat.

Niger visszavonta egy francia urántermelő engedélyét az Imuraren bánya üzemeltetésére Észak-Nigerben. Az uralmat átvett katonai junta Oroszországgal való szorosabb kapcsolatokra törekszik Franciaország rovására. Az érintett francia termelő, az Orano, 1971 óta működik Nigerben, de jelenleg csak egy uránbányát üzemeltet az országban, az északi Arlit régióban.

Az Egyesült Államok kelet-ázsiai és csendes-óceáni ügyekért felelős államtitkára, Daniel Kritenbrink, a hétvégén magas rangú vietnámi tisztviselőkkel találkozott. A látogatás Vlagyimir Putyin orosz elnök két napos állami látogatását követi. Kritenbrink hangsúlyozta a nemzetközi jog tiszteletben tartását és a dél-kínai tengeri területi viták rendezésének fontosságát.

Az Egyesült Államok vezérkari főnöke Botswanába utazott, hogy afrikai védelmi vezetőkkel tárgyaljon a lehetséges együttműködésekről, mivel az USA közeledik a Nigerből való kivonulás végéhez. Washington Beninnel, Elefántcsontparttal és Ghánával is kezdeti megbeszéléseket folytatott.

Irán és Bahrein megállapodott, hogy tárgyalásokat kezdenek a politikai kapcsolatok helyreállításáról, amelyek 2016-ban szakadtak meg az iráni-szaúdi kapcsolatok megszakadásával. Teherán és Rijád 2023-ban helyreállította a diplomáciai kapcsolatokat.

Forrás – GPF

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.