Archívum

Napi memó: EU-s vétó elleni megkerülő taktika, Izraeli hiba, Impeachment per késlekedése, COP28 határozat

Az EU hivatalosan megkezdte a csütörtöki nap folyamán a tagsági tárgyalásokat Ukrajnával, megkerülve ezzel a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor ellenvetéseit. Orbán „rossz döntésnek” nevezte a lépést, és vétoval megakadályozta egy 55 milliárd dolláros segélycsomag elfogadását. Ukrajna elnöke, Volodymyr Zelenskiy „győzelemnek” nevezte a fejleményt, de ez csak a hosszú folyamat kezdetét jelenti.

Zelenskiy háborús támogatásért folytatott tárgyalásokat az Egyesült Államokban, ahol az Ukrajnának szóló katonai segélyről és Izraelről is dönt a szenátus. A háborús évek végén Kijev kétszer is súlyos légitámadást élt meg. Ukrajna reményei az új F-16 vadászgépekben rejlenek. Közben Vladimir Putin éves sajtótájékoztatójának négyórás maratonját is megtapasztalhatjuk.

A gázai térségben heves harcok és bombázás zajlik. Pénteken három túsz életét vesztette, őket tévesen azonosították fenyegetésként és ölték meg – állítja Izrael. Izrael szerint mintegy 130 túszból 20-an meghaltak Gázában. Az amerikai tisztségviselők precízebb célozást és kevésbé széles körű bombázást sürgetnek Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknél. Netanjahu azt ígérte, hogy „abszolút győzelemig” harcol a Hamasszal. Eközben Jemen Houthis csoportja, Iránnal szövetségben, egyre növekvő szerepet játszik a konfliktusban, támadva a Vörös-tengeri hajózást.

Az ENSZ ügynökségek súlyos víz-, élelmiszer- és gyógyszerhiányra figyelmeztetnek, míg Gázai családok kenyérért könyörögnek. Az Egészségügyi Világszervezet „jó hírként” üdvözölte, hogy Izrael megnyitotta a Kerem Shalom határátkelőt a segélyszállítmányok számára.

Egy új Reuters/Ipsos felmérés szerint a közelgő újrázás során szoros küzdelem várható Joe Biden elnök és az előző elnök, Donald Trump között. Ugyanakkor a Képviselőház hivatalosan is elfogadta Biden elleni impeachment-vizsgálatot, ami valószínűleg kudarcba fullad.

A 2020-as választásokkal kapcsolatos per, amelyben Trumpot vádolják a választási eredmények törvénytelen befolyásolásával, ideiglenesen leállt. Trump fellebbezésében azt állítja, hogy hivatali cselekedetekért nem lehet vádat emelni ellene. Ez az ő legjobb esélye arra, hogy a tárgyalást az 2024-es választások utánra tolni tudja.

A COP28 két hétig tartó kemény tárgyalásokat követően Dubaiban sikeresen megállapodott arról, hogy elkezdik csökkenteni a fosszilis tüzelőanyagok globális fogyasztását. Több mint 100 ország szorgalmazta a „kivezetés” erősebb nyelvezetét, de ez szembe került az erős OPEC ellenállással.

Azonban nem elégséges: a tudósok szerint bár az egyezmény példátlan volt, de nem elég ahhoz, hogy a csúcstalálkozó vezérelve érvényesüljön – a globális felmelegedés mértékét 1,5 Celsius-fokon tartsa. A Reuters Fenntartható Váltás hírlevele a klímahíreket kedden értékeli, és segít a 2024-es fenntarthatóság követésében. Iratkozz fel itt.

Forrás – Reuters