Összes hír

Napi memó: Eurázsiai Biztonsági Együttműködés, Törökország-Izrael Feszültség

Szerző: | ápr 9, 2024

Oroszország és Kína egyetértettek abban, hogy megvitatják nagyobb biztonsági együttműködésüket Eurázsia területén az USA nyomásának ellenállva – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Wang Yi kínai kollégájával való találkozója után. Wang szerint Moszkvának és Pekingnek együtt kell működnie az „egyoldalúság és protekcionizmus” ellen, és meg kell őriznie a stabil ipari ellátási láncokat. Lavrov emellett találkozott Kína elnökével, Hszi Csin-pinggel.

Törökország beszünteti a kettős felhasználású termékek exportját, mint például a vas- és acéltermékeket, repülőüzemanyagot és építőipari berendezéseket Izraelbe – jelentette be Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter kedden, miután Izrael elutasította a török kérését a humanitárius segélyek lehullásáról Gázára. Ankara feloldja a korlátozásokat, amint Izrael tűzszünetet hirdet Gázában, és engedélyezi a humanitárius segélyek szabad áramlását – mondta. Válaszul Izrael külügyminisztere azt mondta, hogy kérte az amerikai kongresszust, hogy vizsgálja meg Törökország lépését, és szankciókat szabjon ki ennek megfelelően. Emellett arra kérte az amerikai befektetőket és cégeket, hogy bojkottálják Törökországot.

Törökország teljes támogatást nyújt Azerbajdzsánnak abban az esetben, ha Örményország konfliktust kezd déli kaukázusi szomszédjával – mondta Törökország külügyminisztere. Erről beszélt azután, hogy Örményország miniszterelnöke találkozott Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel, Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel és az EU külügyi vezetőjével. Ankara további nyugati távolodásának jeleként Törökország jelentkezett, hogy részt vegyen Oroszország és Kína holdállomás-projektjében.

Gagauzia vezetője, a déli Moldovában található kis autonóm régió, pénzügyi partnerségi megállapodást írt alá Moszkvában a Promsvyazbankkal, hogy megkönnyítse a Gagauziában a határokon átnyúló fizetéseket Oroszország Mir fizetési rendszerével. Emellett elmondta, hogy Gagauzia ellenáll minden kísérletnek a régió autonómiájának feloldására. Különféleképpen egy moldovai zászlóalj csatlakozott mintegy 2100 katonához, akik túlnyomórészt NATO-tagállamokból származnak, többnapos gyakorlatokon Romániában.

Forrás – GPF

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.