Archívum

Napi memó: francia–indiai kapcsolatok, orosz békefenntartók Grúziában, az USA hadihajója a tajvani-szorosban

Emmanuel Macron francia elnök két napos látogatásra érkezett Indiába a kapcsolatok erősítése érdekében. Franciaország további katonai szerződésekre törekszik Indiával, beleértve nukleáris reaktorok értékesítését a Jaitapur erőművi projekt részeként.

Az Egyesült Államok állítólag kész tárgyalásokat kezdeni Irakkal az amerikai vezetésű művelet befejezéséről, megváltoztatva az előző feltételt az Irán támogatású csoportok által elkövetett támadások leállításáról. Az Irak elleni friss amerikai légitámadások megkérdőjelezik a közös biztonsági együttműködési megállapodásokat.

Oroszország és Azerbajdzsán egyetértett abban, hogy fenntartják az orosz békefenntartók jelenlétét Grúziában, kiemelve szerepüket a stabilitás építésében és a lakosok visszatérésének elősegítésében.

Azerbajdzsán bejelentette, hogy kilép az Európa Tanács Parlamenti Közgyűléséből, rasszizmust és az észak-örmények jogainak megsértését hiányolva.

Kína elnöke, Xi Jinping megbeszélést folytatott üzbég kollégájával, Shavkat Mirziyoyevvel, ahol a két ország kereskedelmi, befektetési, infrastrukturális és mezőgazdasági együttműködését erősítették.

Az Egyesült Államok hadihajót küldött a Tajvani-szoroshoz, hangsúlyozva elkötelezettségüket a tengeri útvonalak szabadsági elvei mellett. Kína provokációnak értékelte, míg az USA az összes nemzet számára a navigációs szabadság tiszteletben tartásának elvének betartásaként említette.

Forrás – GPF