Összes hír

Napi memó: Gazprom problémák, EU-Moldova megállapodás

Szerző: | máj 22, 2024

Az orosz kormány elrendelte, hogy az állami tulajdonú Gazprom energetikai cég ne fizessen osztalékot 2023-ra. Korábban ebben a hónapban a Gazprom 629 milliárd rubel (7 milliárd dollár) veszteséget jelentett a tavalyi évre, ami az első éves vesztesége 1999 óta. 2022-ben még 1,23 billió rubel nyereséget könyvelt el.

Az Európai Unió és Moldova aláírtak egy védelmi és biztonsági partnerségi megállapodást, jelentette be Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője kedden. Moldova az első ország, amely ilyen megállapodást kötött az EU-val. Az egyezmény együttműködést tartalmaz több területen, beleértve a kiberbiztonságot, az álhírek elleni küzdelmet és a védelmet.

Kína külügyminisztere, Wang Yi, a héten meglátogatta Kazahsztánt és Tádzsikisztánt, hogy tárgyaljon a két közép-ázsiai állam vezetőivel. Megvitatták a regionális és nemzetközi kérdéseket, valamint az együttműködést nemzetközi szervezetek keretében, beleértve a Sanghaji Együttműködési Szervezetet és az ENSZ-t, valamint a Közép-Ázsia Plusz Kína formátumot.

Franciaország támogatását fejezte ki a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) iránt, miután az ICC ügyésze hétfőn letartóztatási parancsokat kért az izraeli miniszterelnök és védelmi miniszter, valamint három Hamász vezető ellen. A francia külügyminisztérium közleménye szerint „Franciaország támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróságot, annak függetlenségét és a büntetlenség elleni harcot minden helyzetben.” Az ügyész Izraelt emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolta Gázában.

Szöul és Washington ezen a héten tárgyalásokat folytatnak az amerikai csapatok Dél-Koreában történő állomásoztatásának finanszírozási képletének megváltoztatásáról. A jelenlegi hatéves megállapodás, amely 2025-ben jár le, értelmében Szöul beleegyezett, hogy 13,9 százalékkal, 1,03 milliárd dollárra növeli hozzájárulását a telepítés költségeihez 2021-re, és évente növeli az összeget a következő négy évben.

Marokkó ad otthont az African Lion hadgyakorlatoknak. Több mint 7000 katona vesz részt 20 afrikai országból és NATO-tagállamokból a május 31-ig tartó gyakorlatokon. Az esemény kezdetben kétoldalú gyakorlat volt az amerikai tengerészgyalogosok és a marokkói hadsereg között, de mára az USA legszorosabb afrikai szövetségesei is részt vesznek benne.

Az örmény miniszterelnök, Nikol Pasinján találkozott az Egyesült Államok delegációjával, amelyet David Cohen, a CIA helyettes igazgatója vezetett. Megvitatták a kétoldalú kapcsolatokat és a nemzetközi kérdéseket. Ez arra utal, hogy Örményország távolodik Oroszországtól.

Forrás – GPF

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.