Archívum

Napi memó: Hágai adok-kapok, Trump nemi erőszaki pere, Nikki Haley kampánya

A Nemzetközi Igazságügyi Bíróság döntése alapján Izraelt elrendelték, hogy megakadályozza a népirtást a palesztinok ellen, és többet tegyen a civilek segítése érdekében, miközben elutasította a palesztinok reményét egy kötelező parancsban a Gázai háború megállítására. Emellett felszólította a palesztin fegyveres csoportokat, hogy szabadon engedjék a Hamas október 7-i támadásainak túszait.

A palesztinok úgy érezték, a bíróság cserben hagyta őket. Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu, felháborítónak nevezte a népirtási vádat. Dél-Afrika, amely előterjesztette az ügyet, üdvözölte a döntést az igazság felé tett lépésként. Az ENSZ emberi jogi irodája figyelmeztetett arra, hogy a hideg időjárás és az állandó izraeli támadások miatt Gáza „teljesen lakhatatlanná” válik. A palesztin menekültügyi ügynökség több alkalmazottját is vizsgálja, akiket a Hamasz támadásokban való részvétellel gyanúsítanak.

Egy szövetségi esküdtszék 83,3 millió dollár kártérítésre kötelezte Donald Trumpot E. Jean Carrollnak, aki a volt elnök által állítólagosan elkövetett nemi erőszakkal vádolta meg, és azt állította, hogy az elnök bemocskolta hírnevét azzal, hogy tagadta a több évtizeddel ezelőtti esetet. A döntés magában foglalja a büntetőkártérítést 65 millió dollár értékben. Trump azt állította, hogy sosem hallott Carrollról, és hogy a nő kitalálta a történetét a memoárja eladásainak növelése érdekében.

Nikki Haley azt mondta, hogy 1 millió dollárt gyűjtött össze azóta, hogy Trump figyelmeztette az adományozókat, hogy véglegesen kitiltja őket az ő környezetéből, ha nem hagyják abba a támogatását. Trump megpróbálja kiszorítani a versenyből a republikánus elnökjelölésért Dél-Karolina előválasztása előtt, és dühös, hogy még mindig jelen van. A Haley kampány stratégái és támogatói szerint tehetetlennek érzik magukat Trump térnyerése ellenére. A Reuters/Ipsos közvélemény-kutatás eredményeként az amerikaiak kétharmada szerint az emberek „unják ugyanazokat a jelölteket” a 2024-es választásokon.

Forrás – Reuters