Archívum

Napi memó: houthi küldöttség a Kreml-ben, Izrael hadianyagbeszerzési szerződése, rézválság, orosz mikrohitel statisztika

Egy jemeni houthi küldöttség Moszkvába látogatott, hogy találkozzon a orosz külügyminiszter-helyettessel, Mikhail Bogdanovval, és megvitassa a Gázai övezet helyzetét. A küldöttség vezetője elmondta, hogy tárgyaltak továbbá Omán közvetítésével zajló megbeszélésekről is, amelyek a jemeni konfliktus megoldását célozzák, és amelyeken Szaúd-Arábiával folytatnak tárgyalásokat.

Izrael előre lép az amerikai vadászgépek, támadóhelikopterek és lőszer beszerzésével. A washingtoni tárgyalások során Izrael védelmi minisztériumának főigazgatója találkozott a Pentagon és az Egyesült Államok Külügyminisztériumának vezető tisztviselőivel, valamint az amerikai védelmi vállalatok vezetőivel a szerződések előrehaladása érdekében. A szállítás dátuma még nincs meghatározva, de az ilyen beszerzések általában néhány évig tartanak.

A Közel-Keletről Ázsiába irányuló üzemanyagszállítás költségei 182 százalékkal emelkedtek január közepe óta a Vörös-tengeri feszültségek miatt, egy indiai Economic Times cikk szerint. Az árak január 12. óta napi 30 000 dollárról mintegy 83 000 dollárra nőttek.

Kínai rézolvasztók csoportja, a China Smelters Purchase Team, önkéntes termeléscsökkentést javasolt, mivel szolgáltatásaik árai többéves mélyponton vannak. A csoport a feldolgozási díjak minimális árát, amely a rézolvasztók fő üzleti része, 50 dollár/metrótonnában határozta meg. Jelenleg néhány olvasztó 20 dollár/metrótonnáig zuhanó árakat szab.

Orosz állampolgárok 2023-ban 348,1 milliárd rubelt (8,9 milliárd dollárt) vettek fel mikrohiteleken, ami 12,3 százalékos növekedést jelent 2022-hez képest, és 22 százalékos növekedést 2021-hez képest. A mikrohitelek mintegy negyede 30 000 rubelig terjedő fizetési napidíjjal rendelkező hitelek voltak, amelyeket 30 napon belül kell visszafizetni.

Kínai miniszterelnök, Li Qiang tárgyalt japán üzleti vezetőkkel Pekingben. A találkozón Li kiemelte a két ország közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködés megerősítésének szükségességét, valamint a stabil ipari és ellátási láncok közös védelmét. Emellett kijelentette, hogy Kína hajlandó növelni együttműködését Japánnal a technológiai innováció, a digitális gazdaság, a zöld fejlesztés, az egészségügy és az idősgondozás területén.

Forrás – GPF