Archívum

Napi memó: Houthi lázadók elleni légicsapás, diplomáciai rendezés, Blinken körútja

Amerikai és brit légicsapások történtek Jemenben a houthi lázadók ellen a Vörös-tengeren történt támadásaikra válaszul. Nyolc célpontot érintettek, köztük egy földalatti raktárat és húszi rakéta- és megfigyelőképességeket. Új-Zéland csapatok küldését jelentette be a Közel-Keletre szolidaritásból.

Irán és Pakisztán visszahelyezi nagyköveteiket a múlt heti visszahívás után. Diplomáciai kapcsolatukat szakították meg, miután Irán légi csapásokat hajtott végre pakisztáni területen, válaszul Pakisztán is csapást mért iráni lázadó csoportokra. Feszültségcsökkentő intézkedéseken dolgoznak.

Németország decemberben 4% exportcsökkenést regisztrált az EU-n kívüli országok felé. Az USA felé 9,9%, Kína felé 12,7%, Oroszország felé pedig 32,3% volt a csökkenés 2022 decemberéhez képest.

Antony Blinken, az USA külügyminisztere, afrikai körútra indult, megerősítve az amerikai elkötelezettséget. Lengyelország új katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának, beleértve egy kölcsönt a fegyvervásárláshoz. Üzbegisztán elnöke Kínában találkozik, és 70 millió dollár értékű üzleti megállapodásokat kötnek.

Forrás – GPF