Archívum

Napi memó: huawei frissítés, Venezuelai erődemonstráció

Oroszország gyártási beszerzési menedzserindexe decemberben 54,6-ra emelkedett a novemberi 53,8-as értékről, ez a legnagyobb növekedési ütem január 2017 óta. (Ez 50 feletti érték növekedést jelent.) Az új rendelések hirtelen emelkedése a termelő vállalatoknál is növekvő foglalkoztatást eredményezett. A növekedést a belföldi kereslet hajtotta, míg az új exportrendelések második hónapja csökkentek. A szolgáltatások PMI-je is javult, decemberben 56,2-ről november 52,2-re emelkedett.

A kínai telekommunikációs vállalat, a Huawei Technologies elnöke év végi beszédében ügyfeleknek és alkalmazottaknak elmondta, hogy a vállalkozás „szinte teljesen visszatért a pályára”, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok korlátozásokat vezetett be a vállalat ellen, melyet nemzeti biztonsági kockázatnak nyilvánított. 2023-ban a bevételek elértek 98 milliárd dollárt, ez a 2020 óta legmagasabb szint, és több mint 9 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest. Peking több ellenintézkedést vezetett be nyugati kormányok bizonyos kínai technológiai vállalatok feketelistázása miatt, ideértve az iPhone-ok használatának betiltását kormányzati hozzátartozóknál és az elektronikai anyagok export ellenőrzését.

Kazahsztán eltávolítja a talibánokat a terroristaszervezetek listájáról, a külügyminisztérium egyik szóvivője szerint. Az illetékes tisztviselő azt magyarázta, hogy a csoportot nem sorolják az ENSZ Biztonsági Tanácsának terroristaszervezetek listájára. Kazahsztán több hivatalos küldöttséget is küldött Kabulba a talibán átvételét követően.

Katonai változások. Kína kinevezte az egykori haditengerészeti vezért, Dong Jun-t az ország új védelmi miniszterének. Ő váltja fel Li Shangfu-t, akit négy hónapja nem láttak nyilvánosan. Közben csütörtökön egy év végi sajtótájékoztatón a Kínai Nemzeti Védelmi Minisztérium szóvivője dicsérte a katonai együttműködést Oroszországgal és Vietnámmal, és bírálta az Egyesült Államokat Tajvan katonai támogatása miatt. Ugyanakkor hozzátette, hogy a kínai és az amerikai hadseregek közötti kommunikáció újbóli felvétele „pozitív és konstruktív eredményeket ért el”.

Oroszország Gazpromja további termelési kapacitást üzemeltetett be annak érdekében, hogy kielégítse a várható növekvő keresletet a Kína felé irányuló Power of Siberia gázvezetéken keresztüli export esetén. Emellett befejezte az Amur Gázfeldolgozó Üzem negyedik vonalának építését, ami a világ egyik legnagyobb földgázfeldolgozó létesítménye lesz, amikor elkészül.

Megtorlás. Venezuela elnöke, Nicolas Maduro utasítást adott az ország fegyveres erőinek, hogy gyakorlatokat tartsanak, miután Nagy-Britannia hadihajót küldött a Guyanai partokhoz. Az erődemonstráció Guyana támogatásának szándéka volt az ország területi vitájában Venezuelával az olajban gazdag Essequibo régió miatt.