Összes hír

Napi memó: Irán több atomerőművet szeretne, Oroszország szemet vetett az afrikai kikötőkre

Szerző: | ápr 25, 2024

Irán további atomerőművek építését tervezi annak érdekében, hogy növelje az energiatermelő képességét és biztosítsa nemzeti energiabiztonságát, jelentette ki hétfőn Irán Atomenergia-szervezetének vezetője. Beszélt a Bushehr atomerőmű látogatása során, amely az elmúlt évtizedben 63 milliárd kilowattórát termelt elektromosságot. Ennek eredményeként Irán több mint 8 milliárd dollárt takarított meg a fosszilis tüzelőanyag-felhasználáson, ami egyenértékű 103 millió hordó kőolajjal.

Oroszország több kikötő létesítését tervezi Afrikában annak érdekében, hogy támogassa növekvő kereskedelmét a kontinenssel – közölte az orosz Ipari és Kereskedelmi Minisztérium egy képviselője. Moszkva konkrétan az algériai és az egyiptomi kikötőket fontolja meg Észak-Afrika eléréséhez, Tanzániát az keleten, és Szenegált a nyugaton.

Örményország szabadon dönthet a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (CSTO) elhagyásáról, de kilépése késztetheti az összefogást a dél-kaukázusi régió biztonságának újragondolására, mondta Imangali Tasmagambetov, a CSTO főtitkára. A blokk vezetője, amelynek tagjai közé tartozik Oroszország, Fehéroroszország és három közép-ázsiai állam, felhívta a figyelmet a NATO és a Dél-Kaukázus országai közötti interakciók növekedésére. Bár az erőforrások és a képességek közötti különbségek ellenére Örményország kilépése megváltoztathatja a regionális hatalmi egyensúlyt, és a szövetségnek elemeznie kell a konfrontáció valószínűségét. Jereván februárban felfüggesztette részvételét a CSTO-ban.

Nagy-Britannia 2030-ig növeli védelmi kiadásait a bruttó hazai termék 2,5 százalékára annak érdekében, hogy a NATO második legnagyobb kiadója legyen – jelentette be Rishi Sunak miniszterelnök Varsóba tett látogatása során. Sunak szerint a világ a hidegháború óta a legveszélyesebb pontján van, az autokratikus Oroszország, Irán és Kína tengelyének demokráciára és a globális rendszerre jelentett fenyegetésére hivatkozva. A következő kilenc hónapban választások lesznek, és Sunak kormányzó konzervatívok dupla százas mértékben le vannak maradva az Munkáspárt mögött a közvélemény-kutatásokban. Azonban a Munkáspárt vezetője, Keir Starmer azonos 2030-as célt tűzött ki védelmi kiadásokra.

Kínának növelnie kell „a nyugati régió magas minőségű fejlesztését”, mondta el Xi Jinping elnök egy chongqingi magas szintű szimpóziumon. Nagyobb gazdasági nyitottságra szólított fel – belsőleg és külsőleg egyaránt – és gyorsabb fejlődésre szólította fel az Új Nemzetközi Föld-tengeri Kereskedelmi Folyosót, amely Nyugat-Kínát Délkelet-Ázsiával köti össze. Kína nyugati régiója magában foglalja Chongqing városát, hat tartományt és az ország összes öt autonóm területét – ami több mint Kína földterületének 70 százaléka -, és majdnem egynegyedét teszi ki a lakosságnak.

Forrás – GPF

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.