Archívum

Napi memó: Izrael és Hezbollah-megállapodás, Fehérorosz engedmény, kapcsolat Hanoival

Izrael nyitottsága egy megállapodásra a Hezbollah-kal arra utal, hogy potenciálisan változhat a régió helyzete. A biztonsági zóna és egyébbiztonsági garanciák megállapításával kapcsolatos feltételek fontosak lehetnek a két fél közötti megállapodásban.

Az Amerikai Egyesült Államok részvétele, valamint az Egyesült Államok erőinek a határ izraeli oldalára való küldetésének említése további érdekes aspektusokat vet fel. A CIA vezetője, William Burns figyelmeztetése az iraki kormánynak súlyos következményekkel járhat, ha az ország nem állítja le az Egyesült Államok elleni támadásokat. Az Irakban lévő amerikai katonai létesítmények elleni támadások növekvő száma aggodalomra ad okot.

Az ukránok többségének részéről az a nézet, hogy Kijevnek folytatnia kell a harcot Oroszország ellen, még akkor is, ha a nyugati támogatás jelentősen csökken, és akár területvesztés veszélyével is járhat. Az ukrán elnök, Zelenszkij washingtoni látogatása során az Amerikai Egyesült Államok további katonai támogatását ígérte.

Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin, törvényt írt alá a fehérorosz adósságok visszafizetésének elhalasztásáról, ami az elkövetkezőévekben történik meg. Putyin továbbá jóváhagyta a közös katonai képzési központok létrehozására vonatkozó megállapodásokat Fehéroroszországgal.

A kínai elnök, Xi Jinping találkozott a vietnámi vezetővel,Nguyen Phu Tronggal, kijelentve, hogy Peking elsődlegesnek tekinti kapcsolatát Hanoival, és reméli, hogy ez a kapcsolat elmélyül.

Forrás – GPF