Összes hír

Napi memó: Izrael felkészíti csapatait

Szerző: | ápr 5, 2024

Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken, megerősítette az azerbajdzsáni elnöknek, Ilham Aliyevnek, hogy az április 5-én tervezett USA, EU és Örményország találkozó nem célozza Azerbajdzsánt, és Örményország gazdasági fejlődésére összpontosít majd – áll az azerbajdzsáni vezető sajtószolgálatának közleményében. Blinken a tisztázást követte el, miután Aliyev elárulta, hogy úgy véli, a találkozón a hivatalnokok Örményország katonai támogatásáról, közös katonai gyakorlatokról és katonai infrastruktúra létrehozásáról azerbajdzsáni határnál fognak tárgyalni. Beszélgetésük során Aliyev hangsúlyozta, hogy a feltételezés, miszerint Azerbajdzsán támadást indít Örményország ellen, alaptalan. Kapcsolódóan az azerbajdzsáni nagykövet azt mondta az azerbajdzsáni sajtóügynökségnek, hogy az országa szoros kapcsolatai Örményországgal nem csökkentik a kapcsolatát Bakuval.

Az izraeli hadsereg tartalékot hív be az Iránnal fokozódó feszültségek miatt az Izrael általi legutóbbi csapás után a damaszkuszi iráni nagykövetségre. Eközben Izrael készültségi gyakorlatokat hajtott végre szerdán, Haifában, miután a védelmi miniszter kijelentette: „Növeljük felkészültségünket.”

Az EU több mint tizedét helyettesítette orosz folyékony földgáz importtal egy Reuters-jelentés szerint, annak ellenére, hogy igyekszik csökkenteni az orosz energiabeszerzéseket. Habár az oroszországi gázszállítások csökkentek 8,7 százalékra a háború Ukrajnában kezdete után az EU ellátásának 37 százalékáról, ez a százalék 15 százalékra emelkedett a folyékony földgáz import növekedése miatt. Valójában az orosz folyékony földgáz szállítások 37,7 százalékkal nőttek 2023-ban az 2021-hez képest. Spanyolország, amelynek néhány legnagyobb importterminálja van a blokkban, de korábban nem importált orosz gázvezetéken keresztül, a legnagyobb orosz ellátású tengeri újratermelővé vált.

Törökország Központi Választási Bizottsága visszaállította egy pro-kurd pártból származó újonnan megválasztott polgármesterségét, miután az alsóház megsemmisítette a választását, tüntetéseket váltva ki. Miután Abdullah Zeydan megnyerte a választást Van városában, egy regionális választási hatóság alkalmatlannak nyilvánította a hivatal betöltésére, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának jelöltjével helyettesítette. A török hatóságok betiltották a tüntetéseket Van és a közeli Bitlis tartományokban április 3. és 17. között.

Úgy tűnik, hogy Indonézia, amely korábban azáltal egyensúlyozott a Nyugat és Kína között, az újonnan megválasztott elnöke, Prabowo Subianto alatt is folytatja ezt. Szerdán Prabowo, aki októberben veszi át az elnökséget, találkozott a japán miniszterelnökkel, Fumio Kishidával, és azt mondta, hogy a két ország megerősítené kapcsolataikat, és növelnék együttműködésüket több területen, beleértve a biztonságot, mezőgazdaságot és halászatot. Korábban ezen a héten Kínában is járt, ahol megbeszéléseket folytatott az államfővel, Hszi Csin-pinggel, és ígéretet tett arra, hogy biztosítja, hogy a kapcsolatok felfelé ívelő pályája folytatódik.

A Gázai háború óta munkaerőhiány miatt az izraeli vállalkozások indiai munkavállalókat kezdtek felvenni a palesztin munkavállalók helyettesítésére. Izrael újdelhi nagykövete korábban ezen a héten azt mondta, hogy több mint 60 indiai építőmunkás indul Izraelbe, az első csoport a két ország közötti új megállapodás értelmében.

Forrás – GPF

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.