Összes hír

Napi Memó: Izrael-Hezbollah feszültségek, Örményország-Törökország kapcsolatok

Szerző: | jún 28, 2024

Az Egyesült Államok közvetít egy megállapodás érdekében, hogy elkerüljék a háborút Izrael és a militáns szervezet között. Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon beszélt Najib Mikati libanoni miniszterelnökkel az Izraellel kapcsolatos feszültségek és a gázai helyzet kapcsán. Erdogan kifejezte Törökország támogatását Libanonnak Izrael „agresszív politikáival” szemben. Eközben Washington jelezte, hogy sikeresen csökkentette az Izrael és a Hezbollah közötti feszültséget, ami egy esetleges megállapodás felé vezethet a háború elkerülése érdekében.

Örményország kész normalizálni a kapcsolatokat Törökországgal, és megnyitni a határokat harmadik országok polgárai és diplomatái számára – közölte az örmény külügyminiszter egy észt kollégájával tartott sajtótájékoztatón. Az örmény miniszter kedden telefonon beszélt török kollégájával az ügy kapcsán. Azt is elmondta, hogy egy hónapon belül véglegesíthető a békemegállapodás Azerbajdzsánnal.

Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy az orosz haditengerészet idén 40 új hajóval bővül. A bejelentést egy, az orosz hajóépítő ipar fejlesztéséről szóló megbeszélésen tette. Elmondta, hogy 2022-ben 24 új hajót és vízi járművet szállítottak le a Védelmi Minisztériumnak, 2023-ban pedig 33-at.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön tárgyal Denis Sassou Nguesso, a Kongói Köztársaság elnökével Moszkvában. A tárgyalások során kétoldalú kapcsolatokról, valamint regionális és nemzetközi kérdésekről lesz szó. A kongói elnök elmondta az orosz médiának, hogy érdekelt közös energetikai projektek fejlesztésében orosz vállalatokkal, és már megállapodtak arról, hogy az orosz olajvállalat, a Lukoil részt vesz a kitermelési és finomítási tevékenységekben az országában.

Az orosz Varyag rakétacirkáló, az orosz csendes-óceáni flotta zászlóshajója gyakorlatokat végzett a Földközi-tengeren. A gyakorlatok során hajók és légi támadó fegyverek megsemmisítését, valamint egy felszíni hajó támadásának elhárítását gyakorolták. Ezzel egy időben a USS Wasp kétéltű támadóhajó is jelenleg a Földközi-tengeren tartózkodik.

Kína és Kirgizisztán több mint 40 megállapodást írt alá, összesen 1,5 milliárd dollár értékben a Kína-Eurázsia Expón Urumqiben, Kína Hszincsiang régiójának fővárosában. A megállapodások kormányzati és üzleti szektorból érkeztek mindkét országból, és lefedik az energia, gépipar, logisztika, kereskedelem és bányászat területeit.

Törökország védelmi minisztere meglátogatta Türkmenisztánt, hogy védelmi együttműködésről tárgyaljanak. Találkozott a türkmén elnökkel és védelmi miniszterrel.

Szíria nyitott olyan kezdeményezésekre, amelyek segítik a kapcsolatok fejlesztését Törökországgal, de csak akkor, ha azok biztosítják Szíria szuverenitását az egész területe felett – mondta Bassár el-Aszad szíriai vezető egy orosz különleges elnöki megbízottal folytatott találkozón. Szíria külügyminisztere nemrégiben kijelentette, hogy bármilyen tárgyalások Törökországgal csak akkor történhetnek, ha Ankara kivonja csapatait a szíriai területről.

Izrael és az Egyesült Államok várhatóan júliusban tárgyalásokat folytat Iránról, amelyeket Washington a múlt héten törölt, miután az izraeli miniszterelnök azzal vádolta a Fehér Házat, hogy felfüggesztette a fegyverszállítmányokat Izrael számára. A találkozó az iráni nukleáris program fejleményeire fog összpontosítani.

Forrás – GPF

További hírek

Meddig számít húsnak a hús?

A laboratóriumban előállított hús az EU-ban komoly vitákat vált ki, mivel a hagyományos gazdák fenyegetést látnak benne, amit tovább fokoz, hogy az olasz Coldiretti szakszervezet és a mezőgazdasági miniszter ellenállása mellett Olaszország betiltotta a gyártását, miközben még az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság jóváhagyására vár.

Kína veszélyes nukleáris törekvései

Az USA-nak diplomáciai nyomást kell gyakorolnia Kínára a nukleáris fegyverek Dél-Koreával és Japánnal való megosztásának fenyegetésével, hogy fegyverellenőrzési tárgyalásokra kényszerítse, ezzel megakadályozva a regionális fegyverkezési versenyt és stabilizálva kelet-ázsiai régiót.