Archívum

Napi memó: Izrael kilátásba helyezte az összecsapást a Hezbollahhal is

Izrael és Hezbollah: Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, Jake Sullivan, állítólag azt mondta az izraeli miniszterelnöknek, Benjamin Netanjahunak, hogy az Egyesült Államok támogatni fogja Izraelt, ha a diplomáciai megoldási kísérletek kudarcot vallanak egy esetleges háborúban a Hezbollahhal. Netanjahu és a védelmi miniszter, Yoav Gallant, állítólag elmondták Sullivannek, hogy Izrael kész harcolni a Hezbollah ellen, ha politikai megoldás nem születik. Közben Izrael belső frontparancsnoka, Milo tábornok azt mondta, hogy a háború a Hezbollahhal elkerülhetetlen. Szerinte a helyzet északon sokkal rosszabb, mint délen, és az izraeli hadsereg felkészül egy fegyveres konfrontációra a terrorszervezettel.

Orosz infláció: Oroszország központi bankja 15-ről 16 százalékra emelte az adókulcs kamatlábát. Ez volt az ötödik emelés a nyár óta, a bank szerint a felgyorsult belföldi kereslet okozta infláció miatt. Októberben és novemberben az idényre szabott árnövekedés éves szinten átlagosan 10 százalék volt. Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin, a csütörtöki év végi sajtótájékoztatóján szintén beszélt az inflációról.

Az Egyesült Államok és Kína: Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere, egy washingtoni üzleti vezetők előtti beszédében arra kérte Kínát, hogy térjen el állami irányítású gazdaságpolitikájától. Yellen megjegyezte, hogy a legutóbbi felmérés szerint sok vállalat mostanában újragondolja Kínába való befektetését. Ugyanakkor azt is sürgette, hogy Washington és Peking fejlesszen ki egy „ellenállóbb” kommunikációs stratégiát annak érdekében, hogy megakadályozzák a nézeteltérések fokozódását és kárt okozzanak gazdaságaiknak.

Kereskedelmi hatás: A Gázai övezetben zajló harcok óta a török-izraeli kereskedelmi forgalom 50 százalékkal csökkent, állítja a török kereskedelmi miniszter, Omer Bolat. Jelenleg csak a magánkézben lévő török cégek aktívak Izraelben; az állami tulajdonú vállalatok felfüggesztették minden tevékenységüket.

Indiai fegyverek: India Védelmi Kutatási és Fejlesztési Szervezete tárgyalásokat folytat a rakétakilövők eladásáról Örményországnak. A megállapodás BrahMos cirkálórakétákat és Pralay rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat foglal magában.

Forrás – GPF