Összes hír

Napi Memó: Izrael légicsapást indít Libanonban, Örményország nyugati szövetségesek felé fordul

Szerző: | jún 13, 2024

Izrael légicsapást hajtott végre Libanonban, amelyben négy Hezbollah-tisztviselő meghalt, köztük a legmagasabb rangú katonai parancsnok, akit a gázai háború kezdete óta megöltek. Válaszul rakétákat lőttek ki Izraelre Libanonból.

Az Egyesült Államok és Örményország stratégiai partnerségi bizottságot hozott létre és megbeszélték a szankciók és exportellenőrzések bővítését. Az USAID támogatja Örményországot egy közlekedési stratégia kidolgozásában a regionális kereskedelem és béke erősítésére.

Örményország tovább erősíti nyugati kapcsolatait, katonai vezetőjük Németországban a francia szárazföldi erők parancsnokával és az amerikai európai parancsnokság helyettes vezetőjével találkozott.

Grúzia helyreállítani kívánja diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal, és már dolgoznak a moszkvai nagykövetség újranyitásán. Grúzia 2008-ban szakította meg a kapcsolatot Oroszországgal Abházia és Dél-Oszétia függetlenségének elismerése után.

Az üzbég elnök találkozott az amerikai kereskedelmi képviselővel, és megbeszélték a kereskedelmi, gazdasági és befektetési együttműködés erősítését, valamint Üzbegisztán csatlakozását a Kereskedelmi Világszervezethez.

A török külügyminiszter találkozott az orosz elnökkel a BRICS+ külügyminiszteri csúcstalálkozón Moszkvában. Putyin találkozni fog a török elnökkel Asztanában július 3-4-én, és megköszönte Ankarának az ukrán válság megoldásában tett erőfeszítéseit.

A dél-koreai és kazah elnökök megállapodást írtak alá a kritikus ásványi anyagok iparában való együttműködésről. Kazahsztán jelentős urán-, króm-, titán- és ritkaföldfém-készletekkel rendelkezik, ami fontos partnerré teszi Dél-Korea számára.

Forrás – GPF

További hírek

Meddig számít húsnak a hús?

A laboratóriumban előállított hús az EU-ban komoly vitákat vált ki, mivel a hagyományos gazdák fenyegetést látnak benne, amit tovább fokoz, hogy az olasz Coldiretti szakszervezet és a mezőgazdasági miniszter ellenállása mellett Olaszország betiltotta a gyártását, miközben még az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság jóváhagyására vár.

Kína veszélyes nukleáris törekvései

Az USA-nak diplomáciai nyomást kell gyakorolnia Kínára a nukleáris fegyverek Dél-Koreával és Japánnal való megosztásának fenyegetésével, hogy fegyverellenőrzési tárgyalásokra kényszerítse, ezzel megakadályozva a regionális fegyverkezési versenyt és stabilizálva kelet-ázsiai régiót.