Összes hír

Napi memó: Izraeli csapatok Rafah-ban

Szerző: | máj 9, 2024

Irán drón- és ballisztikus rakéta gyárakat épít Yemenben annak érdekében, hogy elkerülje a jövőbeli amerikai és izraeli támadások célpontjává válást – számolt be a kuwaiti Al-Jarida újság. A történet szerint Teherán már szállított fejlett rakétákat és drónokat Yemenbe, valamint százával kiképzett katonai szakértőt a Houthi lázadók részére azok használatára. Most mélyen Yemen hegyeiben épít létesítményeket a fegyverek gyártására. Ez Irán látszólagos terve része, hogy szétszórja a fegyvergyártási műveleteit szövetséges országokban az amerikai és izraeli műveletek megfigyelésének és célpontbavételének elkerülése érdekében.

Az izraeli hadsereg átvette a gázai oldalt a Rafah határátkelőnél Egyiptommal kedden. A hadsereg azt állította, hogy az operáció azért történt, mert információkat kapott arról, hogy a helyszínt „terrorista célokra” használják. Az izraeli hadsereg azt is közölte, hogy éjszaka 50 Hamasz helyszínt támadtak meg Rafahban, és három alagútakat találtak.

Fehéroroszország meglepetésellenőrzést fog tartani taktikai nukleáris fegyverek hordozóinak – jelentette ki a fehérorosz Biztonsági Tanács vezetője. Az ellenőrzést együtt fogják végrehajtani Oroszországgal, amely hétfőn jelentette be, hogy szimulációs gyakorlatokat fog tartani a taktikai nukleáris fegyverek használatáról, válaszul a nyugati tisztviselők kommentárjaira, miszerint fontolóra veszik a mélyebb beavatkozást az ukrán háborúban.

Ausztrália és Kína vádaskodtak egymás ellen egy kínai J-10 vadászgép és egy ausztrál Seahawk helikopter közötti közeli találkozó miatt szombaton. Ausztrál tisztviselők szerint a kínai vadászgép fényvetőket engedett ki a helikopter repülési útvonalában, amely az ENSZ szankciók érvényesítése részeként rutin megfigyelést végzett Észak-Korea közelében nemzetközi vizeken. Az ausztrál miniszterelnök az „előítéletesség” és „elfogadhatatlan” kínai repülőgép viselkedésének nevezte azt. Egy kínai külügyi szóvivő pedig azt mondta, hogy az ausztrál repülőgép „fenyegető módon” repült Kína légtere közelében.

Irán megnyitotta a Nemzetközi Nukleáris Tudomány és Technológiai Konferenciát Isfahanban hétfőn. Irán Atomenergia Szervezetének vezetője, Mohammad Eslami, beszédet tartott a megnyitó ceremónián, amelyben azt mondta, hogy országa „elkötelezett a nukleáris technológia fejlesztése mellett” energia előállítási célokra. Az esemény mellékrészén találkozott a szaúdi nagykövettel, ahol Eslami azt mondta, hogy Teherán kész együttműködni Rijáddal a nukleáris technológiában. Azt is mondta, hogy Irán kész tudását átadni más országoknak annak érdekében, hogy megtörje a nukleáris technológiák monopolját.

Oroszország befektetéseket tesz indiai részvényekbe és infrastrukturális projektekbe, miután milliárdokat gyűjtött össze rúpijából olajexportjai révén, az Hindustan Times szerint. A Kreml óvatos volt a hatalmas összegek tartásával kapcsolatban, de állítólag már nem látja ezt problémának. Az újság azt is közölte, hogy Moszkva lépéseket tett azért, hogy az orosz olaj továbbra is szállítható legyen Indiába, annak ellenére, hogy nyugati szankciók kerültek Oroszország Sovcomflot nevű hajózási vállalatára 2022 februárjában.

A kínai elnök, Xi Yinping és francia társa, Emmanuel Macron, hétfőn Párizsban tárgyaltak. Több megállapodást írtak alá, többek között az agrár- és környezetvédelmi területeken történő tudományos és technológiai együttműködés erősítéséről. Közös nyilatkozatot is kiadtak a Közel-Kelettel kapcsolatban.

A kínaiul beszélő munkavállalók iránti kereslet Oroszországban 63 százalékkal nőtt idén, a SuperJob orosz toborzási cég szerint. A kínaiul beszélő személyzet leginkább Moszkvában, Szentpéterváron és a Primorszky és Novoszibirszky régiókban van keresletben.

A Pentagon megerősítette, hogy egy új páncéltörő támadódrón bekerül az első finanszírozási trancheba a Replicator mesterséges intelligencia fegyverprogramja alatt. Az amerikai tisztviselők szerint a Switchblade 600 bizonyította harci képességeit Ukrajnában az orosz páncélozott járművek ellen. A Replicator kezdeményezés célja, hogy növelje a drónrendszerek gyártását és készleteit, hogy ellensúlyozza Kína növekvő légi és tengeri képességeit.

Forrás – GPF

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.