Archívum

Napi memó: Késlekedő tússzabadítási tárgyalások, Írországban zavargások

Egy ideiglenes tűzszünet lépett életbe Izrael és a Hamas erői között a Gázai övezetben, ami a palesztin területet sújtó 48 napos konfliktus első pauzáját jelenti, azonban mindkét fél figyelmeztetett arra,hogy a háború még messze nem ért véget.

A tűzszünet magában foglalja a szabadon engedendő 13 izraeli nő és gyerek számára, akiket a Hamas tartott fogva, cserébe a palesztinfoglyokért, akiket Izraeli börtönökben őriznek. További segélyek áramlanak majd be Gázába.

Ismail Haniyeh, a Hamas vezetője, aki Katarban tartózkodik,a palesztin csoport nemzetközi diplomáciájának agresszív reklámarcává vált,amíg a háború tombolt Gázában, ahol családi otthona elpusztult egy izraeli légicsapásban.

Az európai biztonsági tisztségviselők növekvő kockázatot látnak az iszlamisták által radikalizált támadásokban a háború következtében, a legnagyobb fenyegetést a „magányos farkas” támadók jelenthetik,akiket nehéz nyomon követni.

Az ír rendőrség beszámolója szerint 34 embert tartóztattak le a dublini zavargások miatt éjjel, és további tüntetések következhetnek azzal a veszélyes erőszakos szándékkal, amelyet ritkán látnak a fővárosban, miután öt embert, köztük három kisgyermeket késeltek meg.

A rendőrség a szélsőjobboldali zűrzavarok kezdeményezőjének tettek felelőssé. A holland pártvezetők először találkoztak azóta, hogy az anti-iszlamista populistának, Geert Wildersnek sikerült nyernie a szerdai választásokon, hogy megkezdjék a koalíciós szövetség kiépítésének nehéz és hosszadalmas folyamatát.

A holland muszlimok sokkolva reagáltak Wilders nyerésére.Tajvan ellenzéki pártjai – amelyek közelebbi kapcsolatokat keresnek Kínával -eltérő elnökjelölteket regisztráltak egy látványos szakadás után, ami lehetővé teszi a kormánypárt számára, hogy hatalmon maradjon. Terry Gou, a techguru, a Foxconn alapítója visszalépett az elnökjelöltségi versenyből.

A Kínai Egészségügyi Hatóság nem észlelt szokatlan vagy újszerű kórokozókat, és az igényelt adatokat is biztosította a légzőszervi betegségek növekedéséről és a gyermekek között jelentett tüdőgyulladások csoportosulásairól – mondta a Világszervezet.

Dél-Afrika korábbi paralimpiai sztárja, Oscar Pistorius, aki2014-ben elítélték barátnője, Reeva Steenkamp meggyilkolásáért, feltételesen szabadlábra helyezték.

Forrás: Reuters