Archívum

Napi memó: Kína banki kapcsolatai, szankciók következményei, Szerbia a BRICKS-be tart?

A Chouzhou Kereskedelmi Bank már nem folytat üzleti tranzakciókat orosz és belarusz ügyfelekkel, ami az SWIFT fizetési rendszer mellett a SPFS és a CIPS rendszereket is érinti. Több kínai és másutt található pénzintézet is felfüggesztette az oroszországi tranzakciókat az Egyesült Államok elnökének decemberben aláírt végrehajtási rendelete nyomán, amely büntetéseket fenyeget a Moszkva által kivetett szankciók elkerülésére segítő bankok számára.

A Fülöp-szigetek tervezi megerősíteni katonai jelenlétét és infrastruktúráját a Tajvantól közel eső Batanes tartományban. Az utóbbi időben feszültség nőtt a Dél-kínai-tenger körül, ahol ismétlődő összeütközések történtek kínai és filippín hajók között, valamint az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek novemberben újrakezdték közös járőrözéseiket.

Kína kifejezte aggodalmát az Egyesült Államok által kivetett kínai árukra kivetett vámtarifák, befektetési korlátozások és kínai vállalatok elleni szankciók miatt a két ország pénzügyi tisztviselői közötti megbeszéléseken.

Az északi kikötőkön keresztüli áruszállítás Észtországban 2023-ban 31%-kal csökkent az előző évhez képest, főként Oroszországból érkező szállítmányok jelentős csökkenése miatt. A vasúti szállítás 43%-kal csökkent. Lettország is beszámolt januárban a vasúti és tengeri szállítási volumen jelentős csökkenéséről.

Két szerb törvényhozó szerdán előterjesztett egy javaslatot a parlamentnek, hogy Szerbia csatlakozzon a BRICS-hez. A tervezetet nem támogatta a kormány, bár a benyújtók a kormánykoalíció tagjai.

A tajvani chipgyártó TSMC bejelentette, hogy második üzemet épít Japán Kumamoto prefektúrájában. A létesítmény várhatóan 2027 végére kezdi meg működését.

Forrás – GPF