Archívum

Napi memó: Kína és Ausztrália helyreállítja kapcsolatát, Irán tárgyalt a Hezbollahhal

Xi Jinping Kínai és Anthony Albanese Ausztrál elnökök hétfőn Pekingben szerződést írtak alá, amiben vitás ügyeiket tárgyalták, hogy a két ország kapcsolata helyreállhasson írta a Geopolitical Futures. A szerződésben a két kiemelkedő irányvonal a klímaváltozás és a zöld gazdaság volt. A két ország megegyezett, hogy évente találkozót fognak tartani melyben lefektetik az irányelveket a gazdaságban az elkövetkezendő évre.

Az Iráni Iszlamista Forradalmi Védelmi Erők parancsnokai, és a Hezbollah vezetői találkoztak a szíriai Abu Kamal városában. A Hamas támogatásamellett az Irán által pénzelt Iraki Iszlamista Ellenállás csoportját is segíteni fogják.

Az Ukrán külügyminiszer Dmytro Kuleba találkozott Dél-Afrikai kollégájával Pretoriában, ahol az ország oroszbarát megnyilvánulásairól tárgyaltak. Dél-Afrika az egyik leghangosabb kritikusa volt az Izraeli államnak, és ennek fényében hétfőn bejelentették, hogy megszakítják a diplomáciai kapcsolatot Izraellel és ennek fényében minden diplomatájukat hazahívták.

A kazah védelmi miniszter Ruslan Zhaksylykov találkozott a török védelmi miniszterrel Yasar Guler Ankarában. Egy katonai együttműködési szerződés került aláírásra, ami 2024-re vonatkozik. Zhaksylykov miniszter meglátogatott egy létesítményt melyet a Török Repülőgépipar üzemeltet és repülők,valamint drónok gyártásával foglalkozik.

November 9-én megkezdi Oroszország és Mianmar az első közös hadgyakorlatát az Andaman tengeren. Ezzel egy időben az orosz és a török védelmi miniszterek Xienben aláírtak egy közös katonai együttműködési szerződést.

A magyar miniszterelnökség sajtóközleménye szerint egészen addig blokkolni fogják az Ukrajnával való tárgyalásait az EU-nak, míg Ukrajna el nem törli a nyelvtörvényt. 2022-ben Ukrajnában betiltották az idegen nyelven való oktatást, mely Magyarország szerint súlyosan sérti a magyar kisebbségjogait a térségben.

Xi Jinping Kínai és Manuel Marrero Kubai elnökök Cruz-ban találkoztak, hogy a két ország szorosabbra fűzze kapcsolatait mezőgazdasági,turisztikai, egészségügyi, technológiai és kommunikációs szempontból.