Archívum

Napi memó: Kína és az USA 2022 óta először újra védelmi tárgyalást folytat, Kim Jong Un meglátogatta a fegyvergyárakat, Oroszország rekorddöntésre készül

Kína és az Egyesült Államok védelmi tárgyalásokat folytattak Washingtonban, először 2022 óta, és Peking kijelentette, hogy javítani kívánják a két ország katonai tisztviselői közötti kommunikációt. Ugyanakkor arra szólították fel az Egyesült Államokat, hogy ismerje el Kína aggodalmait Tajvan kapcsán, és csökkentse „provokatív intézkedéseit” a Dél-kínai-tengeren.

Észak-koreai vezető, Kim Jong Un látogatást tett fegyvergyárakban, dicsérve az új fegyverek és felszerelések bevezetését, ugyanakkor hiányosságokat is megállapított a lőszer gyártásban. Kim kijelentette, hogy eljött az idő, hogy Dél-Koreát Pyongyang fő ellenségének tekintsék.

Oroszország 2023-ban lehetősége van arra, hogy poszt-szovjet rekordot állítson fel az olajfúrás terén – állítja a Bloomberg jelentése. Bár az olajexport növekedett, a termelés stagnált, jelezve esetleges problémákat a szektorban.

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken Görögország látogatása során arra kérte a görög miniszterelnököt, hogy szállítson további fegyvereket Ukrajnának. Ugyanakkor a nyugati országok által Ukrajnának nyújtott hadianyag-szállítások csökkentek 2023-ban.

Az orosz és az iráni külügyminiszterek lehetséges stratégiai partnerségről tárgyaltak, beleértve az iráni vasútvonal építését és a Vörös-tengeri helyzetet.

Pakisztán, Törökország és Szaúd-Arábia trilaterális védelmi tárgyalásokat tartottak a katonai technológia és védelmi felszerelés területén való együttműködés erősítése érdekében. A következő találkozójukat februárban tervezik Rijádban.

Forrás – GPF