Archívum

Napi memó: kínai közvetítés, orosz-kazah kapcsolatok, BRICS tárgyalások

Kína megerősítette elkötelezettségét az orosz-ukrán béke tárgyalások elősegítése mellett egy moszkvai találkozón, ahol a kínai különleges képviselő, Li Hui és az orosz helyettes külügyminiszter, Mikhail Galuzin vett részt. Li, aki korábban májusban látogatott Oroszországba, hogy közvetítse a béke megállapítását, a héten Ukrajnát, Lengyelországot, Németországot és Franciaországot is felkeresi.

Irán nyomást gyakorolt Szudánra, hogy engedélyezze számára egy tengerészeti bázis létesítését Szudán Vörös-tengeri partjainál, amint azt a The Wall Street Journal jelentette. A cikk szerint Irán javasolta, hogy a haladó fegyverek szállításával cserébe elfogadják a tervet, de Hártum visszautasította az ajánlatot, attól tartva, hogy az Egyesült Államok és Izrael visszahatolást okozna. Mind Irán, mind Szudán tagadta a jelentést.

A BRICS blokk tagjai három új intézmény létrehozásáról tárgyaltak egy pénzügyminiszterek közötti találkozón múlt héten. Az iráni média szerint Teherán javasolta egy új hitelminősítő ügynökség, egy pénzmosás elleni ügynökség és egy SWIFT-hez hasonló banküzenetküldő rendszer létrehozását. Teherán hangsúlyozta a BRICS nemzetek egységes pénzügyi keretének szükségességét, ami erősítené a gazdasági kapcsolatokat és harcolna a pénzügyi bűncselekmények ellen.

A kazah elnök, Kasszim-Jomart Tokajev telefonon beszélt az orosz elnök, Vlagyimir Putyinnal. Megbeszélték a kétoldalú együttműködést és az energia-, tranzit- és logisztikai projektek közös megvalósítását. Kazahsztán újonnan kinevezett miniszterelnöke, Olzhas Bektenov, hamarosan Moszkvába látogat, hogy találkozzon orosz kollégájával.

Kína legfelsőbb politikai tanácsadó testülete hétfőn megkezdte éves ülésszakát Pekingben. A Kínai Népi Politikai Tanácsadó Testületének Nemzeti Kongresszusa elnöke előrehaladási jelentést adott át az ülésen, amelyen részt vett Xi Jinping elnök és más vezető tisztségviselők is.

Forrás – GPF