Archívum

Napi memó: Kínai összeütközés, új gázvezeték (báj-báj szása), Kínával nem érdemes kukoricázni!

Egy Fülöp-szigeteki hajó és egy kínai hajó vasárnap ütközött össze a Dél-kínai-tenger egy vitatott zátonyánál, egy nappal azután, hogy a Fülöp-szigetek vádolta Kínát azzal, hogy vízágyúkkal akadályozta három hajóját.A kínai Külügyminisztérium az első incidenssel kapcsolatban kijelentette, hogy a kínai parti őrség „szükséges intézkedéseket tett” a Fülöp-szigetekihajók ellen a hazai és nemzetközi jogszabályoknak megfelelően, és bírálta Washington-t, amiért Manilát ösztönzi a provokációra Pekinggel szemben a térségben. Válaszul az Egyesült Államok ismételten kifejezte támogatását a Fülöp-szigetek iránt, és felszólította Kínát, hogy hagyjon fel veszélyes és destabilizáló magatartásával.

A Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézete éves áttekintése szerint 2023-ban a régióban 183 konfliktus volt, ami 30 éves csúcsnak felel meg. Az IISS becslései szerint a konfliktusok mind intenzivitásukban,mind számukban növekedtek. A halálesetek száma 14 százalékkal nőtt, és az erőszakos események száma 28 százalékkal emelkedett.

A brit külügyminiszter, David Cameron, azzal fenyegette meg skót politikustársát, hogy visszavonja az Egyesült Királyság támogatását a skót politikusok külföldi utazásaihoz, miután Humza Yousaf főminiszter találkozott a török elnökkel, Recep Tayyip Erdoğannal az Egyesült Királyság tisztségviselőinek jelenléte nélkül. Cameron a találkozót” protokollszegésnek” nevezte.

Egy új összekötő vezeték a szerbiai és a bolgár gázvezetékek között kísérleti üzemét kezdte. Segíteni fogja Szerbiát a természetes gáz alternatív forrásokból való ellátásában, beleértve potenciálisan Azerbajdzsánt is, mivel jelenleg Oroszországtól kapja a gázt. A vezeték 170 kilométer hosszú,és évente 1,8 milliárd köbméter kapacitással rendelkezik. Eddig Szerbia csak Azerbajdzsánnal kötött kereskedelmi szerződést a gázszállításról, 2024 végéig 400 millió köbméter gáz szállításáról.

Kazahsztán kidolgozott egy hosszú távú tervet az ország krónikus vízhiányainak kezelésére. A tervezet szerint Kazahsztán kilenc régióban épít 20 új víztározót 2,4 köbkilométeres össztérfogattal, ami körülbelül 25 százalékos csökkentést eredményez a szomszédos országokból érkezővízellátás függőségében. Emellett hidraulikus szerkezeteket, öntözőrendszereket és vízvezetékeket is építenek.

Kína gabonatermése 2023-ban 1,3 százalékkal nőtt éves összehasonlításban, elérve a 695,41 millió metrikus tonnát a kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint. Kína kukoricatermése 4,2 százalékkal emelkedett,míg a rizs- és búzatermelés 0,9 százalékkal, illetve 0,8 százalékkal csökkent.

Irán és Szíria szombaton aláírtak egy szabadkereskedelmi egyezményt a szír miniszterelnök teheráni látogatása során. Irán alelnöke a két ország tárgyalásainak egyik legjelentősebb eredményeként nevezte meg a rendszeres szállítás és közlekedés létrehozását.

Oroszország Csendes-óceáni Flottájának hajói megérkeztek Manila kikötőjébe, ahol a legénységek részt vesznek a Fülöp-szigeteki haditengerészettel való közös gyakorlaton. A hajók december 14-ig maradnak a Fülöp-szigeteken.

Forrás – GPF