Archívum

Napi memó: Lukasenko látogatása Libanonba, Orosz értékesítések Pakisztánnak

Az EU intézményei áttörést értek el a migráció kezelésének kérdésében, évekig tartó tárgyalásokat követően. A megállapodás értelmében a déli európai országok szigorúbb menedékjogi eljárást vezetnek be nem EU-s határaikon, és több mozgásteret kapnak a visszautasított menedékkérők eltávolításában. A többi tagországnak lehetősége lesz migránsok átvételére vagy díjat fizetni a leginkább érintett államoknak, hogy azok könnyebben kezelhessék az áradatot. Az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak még hivatalosan ratifikálnia kell a megállapodást.

A fehérorosz elnök, Alekszandr Lukasenko, látogatást tett Libanonban, és találkozott a libanoni elnökkel, Michel Aounnal. A találkozón Lukasenko azt állította, hogy Fehéroroszország kész segíteni Libanont az energiasektorban és más területeken. A látogatás a két ország közötti kapcsolatok megerősítésének része, és az is azt mutatja, hogy Lukasenko továbbra is keresi a szövetségeseket a nemzetközi színtéren, különösen az EU-val szembeni feszültségek idején.

A kínai elnök, Xi Jinping, a kínai miniszterelnökkel, Mikhail Mishustin, folytatott tárgyalások során mélyebb együttműködésre szólított fel a gazdaság, kereskedelem és energia területén. Mishustin azt mondta, hogy Oroszország kész elmélyíteni stratégiai partnerségüket. A két ország kapcsolata szoros maradt az oroszországi invázió óta, és a két vezető közötti találkozók ezt a közelítést erősítik.

Xi Jinping telefonon egyeztetett Nicaraguai elnökkel, Daniel Ortegával. Xi dicsérte Nicaraguát az önállóság megőrzéséért és gazdasági fejlődéséért, további támogatást ígérve a gazdasági és társadalmi fejlődéséhez.

Orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov Marokkóba érkezett, hogy részt vegyen az arab világ és Oroszország képviselőinek találkozóján. Ez az első miniszteri szintű találkozó a Rusz-Arab Együttműködési Fórumon 2019 óta, amit Moszkva az ukrajnai inváziót követő elszigeteltsége idején kíván felhasználni kapcsolatainak bővítésére az arab és afrikai államokkal.

Pakisztán rekordmennyiségű, 2023-ban 1,4 millió tonna gabonát importált Oroszországból a RIA Novosti hírügynökség szerint. Novemberben Pakisztán először fizetett gabonaimportjáért Egyesült Arab Emírségek dirhamban, nem dollárban. Emellett dirhamban vásároltak szenet és kínai jüanban olajat.

Irán és Azerbajdzsán tervezik aláírni a következő hónapban az Aras folyosó megépítéséről szóló megállapodást az iráni közlekedési és városfejlesztési miniszter szerint. A folyosó összeköti Azerbajdzsán nyugati régióit az Nakhchivan enklávéjával iráni területen keresztül.

Több ország érdeklődik India Akash légi védelmi rakéta rendszere iránt az idén korábban Örményország által vásároltak után, az indiai hírügynökség, az ANI szerint. A Fülöp-szigetek, Brazília és Egyiptom is érdeklődött a fegyverek iránt. Örményország 600 millió dolláros szerződést kötött a rendszer megvásárlására, és várhatóan a következő hónapokban történik meg a szállítás.

Egyiptom és Etiópia nem jutottak megállapodásra Etiópia hatalmas vízerőművével kapcsolatban a Nílus folyón, a negyedik tárgyalási kör után. Kairó azt állította, hogy a tárgyalások azért kudarcot vallottak, mert Addisz-Abeba „kitartóan elutasította” a kompromisszumot, míg Etiópia azonította Egyiptomot, hogy akadályozza a engedményeket.

Forrás – GPF