Archívum

Napi memó: Mexikó külügyminisztere Pekingben

A mexikói külügyminiszter, Alicia Barcena, találkozott a kínai alelnökkel, Han Zhenggel, Pekingben szerdán. Han a kapcsolatok erősítésére és a együttműködés kiterjesztésére szólított fel, a kínai állami média szerint. Az látogatás egybeesik az amerikai pénzügyminiszter, Janet Yellen, mexikóvárosi útjával ezen a héten. Találkozik mexikói kollégájával,valamint az elnökkel, Andres Manuel Lopez Obradorral. Az út a fentanil finanszírozás elleni harcra és a kétoldalú kereskedelem bővítésére összpontosít. Az utazás azonban azon megállapodás nyomán következik be, amit Joe Biden amerikai elnök és a kínai elnök, Xi Jinping között kötöttek a fentanilkereskedelem elleni küzdelemről.

Burkina Faso és Niger hivatalosan kilépett a G5 Száhel csoportból, miután Mali 2022 májusi távozása után. A két maradék tag, Csád és Mauritánia, azt mondta, tiszteletben tartják partnereik döntéseit, és felfogják oszlatni a csoportot, amely eredetileg a régióban működő terroristacsoportok elleni harcra jött létre. Az elhagyó három ország mind militarista junták által irányítottak, és az utóbbi hónapokban elmélyítették kapcsolataikat Oroszországgal. A Radio France Internationale jelentése szerint Moszkva egy egységet hoz létre az orosz hadseregben a Wagner-csoport Afrikában végzett tevékenységeinek átvételére.

A orosz elnök, Vlagyimir Putyin, szerdán megérkezett az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába egy ritka külföldi látogatásra.Putyin megbeszéléseket folytatott az Egyesült Arab Emírségek elnökével,Mohammed bin Zayed Al Nahyannel, és Szaúd-Arábia trónörökössel, Mohammed bin Salman-nal. A Kreml szerint az értekezletei számos kérdésre összpontosítottak,beleértve a kereskedelmet, az beruházásokat és az Izrael–Hamas konfliktust.

Oroszország és Algéria közös hadgyakorlatokat tart a Földközi-tengeren pénteken, az algériai védelmi minisztérium szerint. A héten egy orosz fregatt egy algériai kikötőbe érkezett, hogy részt vegyen a manőverekben, és december 12-ig az országban marad. Az két szövetséges utoljára 2021 novemberében tartott közös gyakorlatokat.

Kazahsztán költségvetési csődöt jelenthet, ha az ország nem kezeli külső adósságának növekedését – figyelmeztetett Kazah parlamentalelnöke, Adil Zhubanov. Zhubanov szerint a kormányadósság júliusban 28,5 billió dollárra rúgott. A jelenlegi ütemben az adósságkiszolgálás 2026-ra a költségvetési kiadások 14 százalékát, 2030-ra pedig 49 százalékát teszi majd ki.

Oroszország elkezdte teljesíteni a 12 éves szerződését a gabonaszállításról Kínának. A szállítmányokat az ország szárazföldi gabonafolyosóján keresztül szállítják, és a szerződés végére összesen 70 millió tonnát fog elérni.

A kínai külügyminiszter, Wang Yi, telefonon beszélt kedden brit kollégájával, David Cameronnal. Wang szerdán Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminiszterével is tárgyalt

Forrás – GPF