Archívum

Napi memó: Örményország a nyugatra támasztodik, török drónok az EU célkeresztjében

Örményország fontolóra veszi az orosz bázisok eltávolítását területéről, és egy új alkotmány megfontolás alatt áll, ami kinyilvánítaná Örményországot semleges országnak, amelyben idegen erők nem állíthatnak fel állandó bázisokat. Az örmény kormány az orosz békemegfigyelők jelenléte ellenére is a múlt évben azeri kézre került Hegyi-Karabah régió miatt döntött így.

Az EU Politikai és Biztonsági Bizottságának ülésén Franciaország, Görögország és Ciprus állítólag blokkolta a török gyártmányú Bayraktar drónok és lövedékek finanszírozását Ukrajna számára.

Szaúd-Arábia trónörököse, Mohammed bin Salman hamarosan látogatást tesz Szíriában, és találkozik a szíriai elnökkel, Bassár el-Aszaddal, ami jelentős lendületet adna Damaszkusz erőfeszítéseinek az arab világba való visszatérésre.

Az amerikai mozdonygyártó Wabtec felvásárolta a kazah összeszerelő üzemet, így teljesen birtokolja a céget. Kazahsztán állami vasúti társasága tervezi 240 Wabtec mozdony vásárlását flottájának fejlesztése részeként.

Az Egyesült Arab Emírségek bankjai korlátozzák a tranzakciókat orosz ügyfelekkel, mivel elszámoltathatóságuk miatt aggódnak. Orosz üzleti lapok szerint az Egyesült Arab Emírségek bankjai még az orosz cégek tulajdonában lévő számlákat is lezárták.

A orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov Kubában érkezett meg, hogy találkozzon kubai kollégájával és az elnökkel. Kuba mellett Lávrov Venezuelába és Brazíliába is ellátogat, ahol részt vesz a G20 külügyminiszterek találkozóján.

Kínai külügyminiszter, Wang Yi megbeszélést folytatott a müncheni Biztonságpolitikai Konferencia keretein belül az Egyesült Királyság külügyminiszterével, David Cameronnal, valamint találkozott az amerikai külügyminiszterrel, Antony Blinkennel.

Forrás – GPF