Archívum

Napi memó: Örményország és Azerbajdzsán Békeegyezményének lehetősége

Az Örményország és Azerbajdzsán kijelentették szándékukat a kapcsolatok normalizálására és békeegyezmény aláírására. Bejelentették egy fogolycsere és a bizalomépítő intézkedések iránti elköteleződésüket. Az Egyesült Államok támogatja a békefolyamatot, Antony Blinken, az Államtitkárság vezetője várja a két ország külügyminiszterét Washingtonba a béketárgyalásokra.

Orosz Bevételek:

Oroszország 2023 első 11 hónapjában 26 milliárd rubelt (284 millió dollárt) könyvelt el a szövetségi költségvetés, ami 4,8 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Az olaj- és gázbevételek 22,8 százalékkal csökkentek az Urals olaj és a földgáz árának csökkenése miatt, míg az olaj- és gázon kívüli bevétel 25,6 százalékkal nőtt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy Oroszország már nemcsak egy „benzinkút” a világ számára, mert a kőolaj- ésgázbevételek mindössze 2 százalékát teszik ki az ország GDP-jének.

Raisi Látogatása:

Eközben Putyin tárgyalásokat folytatott Irán elnökével, Ebrahim Raisival Moszkvában.

Megvitatták a kétoldalú gazdasági együttműködést, valamint a régiós és nemzetközi kérdéseket, beleértve a Gázai konfliktust, ahol Putyin közvetítőként kíván szerepet vállalni.

Putyin megjegyezte, hogy a kétoldalú kereskedelem forgalma 2022-ben 20 százalékkal nőtt.

Határerősítés Iránban:

Irán katonákat állomásoztat a Türkmenisztán és Afganisztán határára – jelentette ki Irán szárazföldi haderőinek parancsnoka.

Irán művészetet, rakétákat és vezeték nélküli, mobil ütőegységeket is telepít az ország északi és keleti határain, amelyeket a parancsnok „érzékenynek” és különleges figyelmet érdemlőnek nevezett.

Forrás – GPF