Archívum

Napi memó: Orosz hiány és Találkozók Bagdadban

Az orosz vasúttársaság 2023 végén vonatkészlethiánnyal küzdött a karbantartási késések miatt, az orosz üzleti napilap, a Vedomosti jelentése szerint. A kiadvány szerint a javították meg időben az elégtelen személyzet és az importált alkatrészek miatt. A állami tulajdonú vasúttársaság múlt héten jelentette, hogy januárban a hálózatára való rakományozás 4,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, valószínűleg kedvezőtlen időjárási körülmények miatt.

Kazahsztán majdnem megduplázta olaj- és gázkondenzátum exportját az orosz kikötőket megkerülő útvonalakon 2023-ban. Az ország alternatív útvonalakat keresett az ellátás piacra juttatására annak érdekében, hogy elkerülje a másodlagos szankciókat. Annak ellenére, hogy tavaly marginálisan sikeres volt, az olajexportjának mintegy 80 százaléka továbbra is a Kaszpi-tengeri Csővezeték Konzorciumon keresztül megy, amely egy orosz Fekete-tengeri terminállal kapcsolódik össze.

Egyiptom állítólag jelezte Izraelnek, hogy lezárultnak tekinti békemegállapodásukat, ha Gázából palesztinok költöznek Sínába. Az üzenet állítólagosan közvetítve lett egy sor friss kapcsolatfelvétel során, amelyek senior egyiptomi és izraeli tisztviselők között zajlottak.

Irán Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanácsának titkára találkozott az iraki miniszterelnökkel, Mohammed Shia al-Sudanival Bagdadban, az iráni ISNA hírügynökség szerint. Ugyanezen az úton beszélgetést folytatott Irak nemzetbiztonsági tanácsadójával is. Eközben Törökország védelmi minisztere is Bagdadba látogatott, hogy megvitassa al-Sudani és az iraki elnök, Abdul Latif Rashid között a biztonság, a vízügyi kérdések és a Gázai helyzet.

Japán miniszterelnöke, Kishida Fumio és Olaszország miniszterelnöke, Giorgia Meloni hétfőn tárgyaltak Tokióban. Megbeszélték Olaszország átvételét a G7 elnökségéből Japántól idén, valamint a brittel közös projektjüket a következő generációs vadászrepülőgép fejlesztéséről.

Kína, Oroszország és Irán közös katonai gyakorlatokat tartanak március közepéig – mondta az iráni haditengerészet parancsnoka.

Forrás – GPF