Archívum

Napi Memó: Orosz nukleáris megfigyelés, Ukrán béketárgyalások

Sergei Lavrov orosz külügyminiszter nyilatkozatában kijelentette, hogy az orosz fél a START nukleáris szerződés szerint előírt ellenőrzéseket nem fogja engedni, amíg Washington nagy hatótávú fegyvereket biztosít Ukrajna részére. Vladimir Putin orosz elnök februári bejelentése alapján az ország kilép a START atomszerződésből. Lavrov külügyminiszter nyilatkozata, közvetlen az után történt, hogy Oroszországban ratifikáltak egy törvényt, mely a Teljes Atomcsend Szerződést blokkolja.

Az USA és több Európai Uniós kormányzat és az Ukrán vezérkar egy lehetséges béketárgyalásról egyeztettek írta a Geopolitical Futures.

Az USA egy atomtengeralattjárója érkezett vasárnap a Közel-Keleti haditengerészeti bázisra. Ezzel egy időben a Dwight D. Eisenhower hordozóflotta is megérkezett a térségbe.

Vladimir Putin orosz elnök csütörtökön Kazahsztánba látogat miután Emmanuel Macron a múlthéten meglátogatta ezen országokat.

A taiwani titkosszolgálat újabb Kína felől érkező aggresszióra figyelmeztet. Peking növelte katonai jelenlétét a Dél-Kínai tengeren és a Taiwan-szorosban.