Archívum

Napi memó: orosz pénzügyek, tengeri biztonság

Manila elkötelezett a tárgyalások mellett a kódexről, amelyet Kína és a Délkelet-ázsiai országok között terveznek a Dél-kínai-tengeri összetűzések megelőzésére. Az utóbbi hónapokban a feszültség nőtt a régióban a kínai és a filippín hajók közötti több összetűzés miatt. A kódexre már több mint két évtizede van javaslat, de a haladás lassú. A miniszter említette továbbá a filippín védelmi és külügyminisztereinek és az Egyesült Államoknak tervezett csúcstalálkozó terveit is, bár a végleges időpontokat még nem erősítették meg. Ezzel kapcsolatban az amerikai szenátus jóváhagyott egy módosítást egy törvénytervezethez, amely elismerné a filippínak tengerészeti zónák feletti joghatóságát. A módosítás kimondja, hogy a filippín kormány tulajdonában vannak az ország kizárólagos gazdasági övezetében lévő összes mesterséges sziget.

Oroszország konszolidált költségvetése 2023-ban 3,9 billió rubellel (42,6 milliárd dollár) deficitet mutatott, majdnem kétszerese az előző évinek – jelentette a hazai kincstár. A konszolidált költségvetés magában foglalja a szövetségi, regionális és helyi költségvetéseket. Az emelkedés ellenére a szövetségi költségvetés bevétele 42,3 százalékkal nőtt az ország vámvizsgálataiból.

Dél-Korea diplomáciai kapcsolatokat fog felvenni Kubával – közölte szerdán a szöuli Külügyminisztérium. A lépés valószínűleg bosszúságot fog okozni Észak-Koreában, amely évtizedek óta szoros kapcsolatot ápol Kubával, és az utóbbi hónapokban egyre határozottabban lép fel a déli állammal szemben.

Török ​​elnök, Recep Tayyip Erdogan és egyiptomi kollégája, Abdel Fattah el-Sissi az együttműködési tárgyalások új fejezetének megnyitását jelezték azzal, hogy megállapodást írtak alá a magas szintű együttműködési tárgyalások újraindításáról. Erdogan 12 év után először látogatott el Kairóba, mindkét vezető készségüket fejezte ki a különböző területeken való együttműködésre, beleértve a biztonságot, a hadsereget, a védelmi ipart és Gázát.

India terveket készít tengeri bázisok építésére Agatti és Minicoy szigeteken a kritikus tengeri útvonalak védelmére. A szigetek részei India Lakshadweep-szigetvilágának, amelyek a Kilenc Fokos Csatorna mentén fekszenek, egy fontos útvonalon, amelyen a Közel-Kelet és India közötti kereskedelem zajlik. New Delhi továbbá tervezi egy új kifutópálya építését, valamint a Minicoyon és az Agatti kifutópálya felújítását is.

Forrás – GPF