Összes hír

Napi Memó: orosz-török egyeztetés, fehérorosz-orosz hadgyakorlat

Szerző: | jún 12, 2024

Oroszország és Fehéroroszország megkezdték a taktikai nukleáris fegyverek használatára vonatkozó gyakorlatok második szakaszát. Az első szakasz május 21-én indult Oroszország déli katonai körzetében, amely magában foglalja az ukrán határ egy részét, miután bizonyos nyugati vezetők jelezték, hogy mélyebben beavatkoznának az ukrajnai háborúba.

Hakan Fidan török külügyminiszter és Szergej Sojgu, az orosz Biztonsági Tanács titkára Moszkvában tárgyalásokat folytattak. Megbeszélték a szíriai és gázai helyzetet, az Azerbajdzsán és Örményország közötti béketárgyalásokat, valamint az ukrajnai háborút. Fidan állítólag találkozott az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat igazgatójával, Szergej Nariskinnel is.

Az örmény Nemzetgyűlés elnöke azzal vádolta az orosz kormányt, hogy megtévesztette és cserben hagyta az örmény népet. Elmondta, hogy Moszkva nem segített Örményországnak a 2020-as hegyi-karabahi háborúban Azerbajdzsánnal szemben, és megjegyezte, hogy ezzel szemben az Egyesült Államok sokkal határozottabban védte Izraelt a gázai háborúban. Az örmény ellenzéket is azzal vádolta, hogy Moszkvával együttműködve új kormányt akarnak alakítani Jerevánban.

Mialatt Örményország kapcsolatai Oroszországgal tovább romlanak, nyugati nemzetekkel egyre szorosabbá válik a viszonyuk. James O’Brien, az Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettese jereváni tárgyalásai során kijelentette, hogy az Egyesült Államok készen áll a biztonsági kapcsolatok elmélyítésére Örményországgal. Megjegyezte, hogy az első közös katonai gyakorlatuk tavaly volt, és a jövőben több is várható.

Oroszország és Irán felfüggesztettek egy átfogó együttműködési megállapodás kidolgozását, közölte egy orosz külügyminisztériumi tisztviselő. Hozzátette, hogy ez a két ország vezetésének stratégiai döntése volt, de biztosította, hogy végül megállapodásra jutnak.

Forrás – GPF

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.