Archívum

Napi memó: orosz-török együttműködés, transzisztria védelmet kér Moszkvától

A moldovai független régió, Transznisztria helyi hatóságai védelmet kértek Moszkvától a Moldovából érkező „növekvő nyomás” miatt. A helyi média szerint szerdán döntöttek arról, hogy segítséget kérnek Oroszország Föderációs Tanácsától és Állami Dumájától, megjegyezve, hogy több mint 220 000 orosz állampolgár tartózkodik állandóan Transznisztriában, és orosz erők is állomásoznak ott. Moldovát azzal vádolták, hogy „gazdasági háborút” indított a régió ellen.

Kína eurázsiai megbízottja második látogatást tesz Oroszországban és Ukrajnában, hogy megpróbáljon politikai megállapodásra jutni az ott folyó háborúbban – közölte a kínai Külügyminisztérium. Li Hui, aki legutóbb májusban tárgyalt Oroszországban és Ukrajnában sikertelenül, az új látogatása során Brüsszelt, Lengyelországot, Németországot és Franciaországot is felkeresi. Körútja március 2-án kezdődik.

Oroszország állami tulajdonú atomenergia ügynöksége, a Roszatom „nagyon aktív tárgyalásokat folytat” egy második törökországi atomerőmű építéséről – erősítette meg a cég vezetője. A Roszatom már kifejlesztette Törökország első atomerőművét, amely Akkuyuban található, és várhatóan még az idén üzembe lép. Kapcsolódóan, az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov március 1-én és 2-án Törökországba látogat, hogy tárgyaljon török kollégájával.

Oroszország tervezi javasolni az új fizetési rendszer létrehozását a BRICS országok számára – mondta el az orosz pénzügyminiszter, Anton Sziluanov. Sziluanov politizáltnak nevezte a jelenlegi nemzetközi monetáris rendszert, és hangsúlyozta, hogy a BRICS csoport, amelynek Moszkva januártól vállalta el az elnökséget, létre kell hoznia egy független rendszert, hogy elősegítse és növelje a kereskedelmi kapcsolatokat tagjai között.

Forrás – GPF