Archívum

Napi memó: Orosz urán exportja, személyi változás a keleti fronton, Japán belerokkan a pandémiába

Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanyahu elutasította a Hamás által javasolt tervet a Gázában folyó harcok befejezésére, és kitartott a „teljes és végleges győzelem” mellett.

Mexikó 2023-ban megelőzte Kínát az Amerikai Egyesült Államok fő importforrásaként, ezzel először több mint két évtized után nem Kína áll az első helyen.

Észak-Korea visszavon minden gazdasági együttműködési megállapodást Dél-Koreával, tovább súlyosbítva a kapcsolatok megromlását.

Az Egyesült Államok rekordmennyiségű orosz uránt vásárolt 2023-ban, noha korábban törvényt hoztak, amely tiltja a kevésbé dúsított orosz urán importját.

Oroszország javaslatot tett Algériával való szabadkereskedelmi megállapodásról, míg Törökországban a bankok újra elfogadják a rubelt.

India biztonsági aggodalmak miatt megszünteti szabad mozgási megállapodását Mianmarral.

Az USA Közel-keleti szövetségesei, például Iraki Kurdisztán több támogatást kérnek Washingtontól az iráni támogatású milíciák által végrehajtott drón támadások miatt.

Ukrajna elnöke, Volodymyr Zelenskyy lecserélte a Fegyveres Erők parancsnokát, ami potenciális stratégiai változásokra utal.

Japán adóssága rekordmagasságba emelkedett 2023-ban, meghaladva az ország gazdaságának méretét, részben a COVID-19 pandémia kezelése miatt.

Törökország és Szomália megállapodott a terrorizmusellenes együttműködés és a katonai-pénzügyi támogatás növeléséről.

Oroszország és Üzbegisztán tárgyalásokat folytatnak hosszú távú szerződésről, amely növelné az orosz gázszállítást, míg Üzbegisztán csatlakozást fontolgat az orosz vezetésű Eurázsiai Gazdasági Unióhoz.

Forrás – Geopolitical Futures