Összes hír

Napi Memó: Oroszország-Észak-Korea Védelmi Paktum, Gázai Biztonsági Erők

Szerző: | jún 20, 2024

Oroszország és Észak-Korea védelmi paktumot írt alá, amelyben vállalják, hogy támadás esetén segítséget nyújtanak egymásnak. Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető kötötték meg a megállapodást Putyin phenjani látogatása során. Putyin említette az Egyesült Államok és más NATO országok azon kijelentéseit, amelyek Ukrajnának szánt, nagy pontosságú, hosszú hatótávolságú fegyverrendszerek, F-16 vadászgépek és egyéb fegyverek szállításáról szólnak. Utalt arra is, hogy Moszkva katonai-technikai együttműködést alakíthat ki Észak-Koreával a paktum részeként.

Ezzel kapcsolatban Dél-Korea aggodalmát fejezte ki Oroszország és Észak-Korea fokozódó katonai együttműködése miatt a Kínával folytatott biztonsági tárgyalások során. Dél-Korea arra kérte Kínát, hogy játsszon konstruktív szerepet a Koreai-félsziget békéjének, stabilitásának és atomfegyver-mentesítésének érdekében. Szöul arra is felszólította Pekinget, hogy ne küldje vissza kényszerrel az észak-koreai szökevényeket.

Egyiptom kész katonákat küldeni egy arab erőbe, amely biztosítaná Gáza egyes részeit, ha az izraeli hadsereg teljesen kivonulna a területről – jelentette az Al-Araby Al-Jadeed katari újság. Kairó világossá tette álláspontját egy bahreini találkozón, amelyen magas rangú arab katonai tisztviselők, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke és az amerikai Központi Parancsnokság parancsnoka is részt vett. Az ENSZ égisze alatt működő csoport Gázában maradna, amíg egy palesztin kormány át nem veszi az irányítást. Kairó azt is megerősítette, hogy nem vesz részt katonai műveletekben egyetlen régiós ország, így Irán ellen sem.

Szudán ENSZ-képviselője az Egyesült Arab Emírségeket vádolta meg azzal, hogy támogatja a lázadó Rapid Support Forces (RSF) paramilitáris csoportot az ország folyamatban lévő polgárháborújában. Az Egyesült Arab Emírségek tagadják a vádakat, de régóta gyanúsítják őket az RSF fegyverekkel és anyagi támogatással való ellátásával. Szaúd-Arábia támogatja a szudáni kormányt Kartúmban, ami egy lehetséges proxy háborúhoz vezethet a két állam között.

Burkina Fasóban nő az elégedetlenség a hadseregen belül, ahol a kormányzó junta vezetője állítólag bujkál. A hadsereg frakciói között tárgyalások folynak a nézeteltérések rendezésére. Az utóbbi napokban orosz zsoldosok és mali katonák érkeztek a fővárosba, hogy támogassák a junta vezetőjét.

Oroszország Északi Flottájának nukleáris meghajtású tengeralattjárói gyakorlatokat tartottak a Barents-tengeren, jelentette az orosz Védelmi Minisztérium szerdán. A tengeralattjárók cirkálórakétákat indítottak egy tengeri célpontra, amely egy ellenséges partraszálló hajóosztagot szimulált.

A finn Terrafame bányászati vállalat megkezdte a természetes urán kinyerését az ipari telephelyén Sotkamóban, Finnországban – közölte a cég egy sajtóközleményben. A vállalat szerint Finnország mostantól az egyetlen EU-tagállam, amely uránt termel. Az üzem várhatóan 2026-ra éri el a teljes kapacitását, ami évi 200 tonnát jelent.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök kedden telefonon beszélt Törökország elnökével, amellyel Jerevánnak nincs diplomáciai kapcsolata. Az örmény állami hírügynökség szerint a két vezető kifejezte szándékát a kapcsolatok normalizálására, és megvitatták a regionális és nemzetközi fejleményeket.

Forrás – GPF

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.