Archívum

Napi memó: Pakisztán válaszcsapást hajt végre, Hullámverés a tengeren

Két nappal azután, hogy Irán rakétatámadást hajtott végre lázadók ellen Pakisztán Baluchisztán tartományában, Pakisztán saját támadásokkal válaszolt Irán délkeleti Sisztán-Beludzsisztán tartományában. Egy pakisztáni kormányzati közlemény szerint a csütörtök reggeli támadás a baluchi paramilitáris erőket célozta meg, akik nagyszabású terrortámadásokra készültek. A közlemény hozzátette, hogy Iszlámábád teljes mértékben tiszteletben tartja Irán területi integritását és szuverenitását. Aggodalmat keltve az egymásnak válaszcsapások miatt, Kína főkonzulja Karacsin arra kérte mindkét felet, hogy tanúsítsanak visszafogást, és kínálta Peking segítségét a békés megoldás megtalálásához.

A két vezető fuvarozó, az A.P. Moeller-Maersk és a DHL Group vezérigazgatói figyelmeztettek, hogy a jemeni húszi támadások a Vörös-tengerben hetekig vagy akár hónapokig is zavarhatják a hajózást. A DHL Group vezérigazgatója a davosi Világgazdasági Fórumon úgy nyilatkozott, hogy a konténerhiány az hosszabb szállítási idők miatt vált problémává, és figyelmeztetett arra, hogy két hét múlva konténerhiány léphet fel. Ázsiát különösen érintené, mondta. Egy másik húsi drón csütörtök este egy kereskedelmi hajót, egy amerikai tulajdonú tömegáruhajót ért, aminek következtében az Egyesült Államok elindította a negyedik légitámadási hullámot a csoport jemeni rakétahelyzetei ellen.

Regionális szervezetek értékelik Etiópia vitatott kikötőhöz való hozzáférési megállapodását Szomáliával, Szomália független régiójával, Szomállal. Szerdán az Arab Liga vezetője „a nemzetközi jog egyértelmű megsértésének” nevezte a megállapodást, az Afrikai Unió pedig felszólította az összes felet, hogy tanúsítsanak visszafogást, bár nem ítélte el egyik felet sem. Etiópia csütörtökön elutasította azokat a kísérleteket, amelyeket belső ügyeibe és szuverenitásába való beavatkozásként értékelt, és azt mondta, hogy néhány ország, különösen Egyiptom, a konfliktus szítására törekszik.

Szudán felfüggeszti kapcsolatait a Fejlett Államok Kormányközi Fejlesztési Hatósággal, miután a Kelet-Afrikai szervezet napirendjére tűzte az ország polgárháborúját és meghívta a lázadó erők vezetőjét a csütörtöki találkozóra. A hírek szerint Kartúm úgy véli, hogy az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia által vezetett külön békéltetési folyamat kedvezőbb megoldást ígér a lázadó Gyors Támogató Erőkkel szemben.

Egy nem részletezett számú amerikai tengerészgyalogos hat napig kiképzi Moldova belsőbiztonsági erőit elleni terrortámadásokra – közölte a moldovai belügyminisztérium. Moldova potenciális orosz hamis zászló műveletre készül, ami a Transzndesztriából, ahol mintegy 1500 orosz békefenntartó állomásozik, származhat.

Forrás – GPF