Archívum

Napi memó: Pakisztánt támadta Irán, Török bankhelyzet, USA-Japán-Dél-Korea hadgyakorlat

Pakisztánban az iráni erők ismeretlen célpontokat támadtak, amelyre Pakisztán határozottan tiltakozott, állítva, hogy megsérti az ország szuverenitását. Irakban az iráni rakétatámadás felvetette annak a lehetőségét, hogy felfüggeszthetik a két ország közötti biztonsági egyezményt. Irak védelmi minisztere Iránt arra szólította fel, hogy ossza meg azokat az információkat, amelyek alátámasztanák az állítólagos izraeli kémkedési tevékenységeket, ami indokolta a támadást.

További geopolitikai következményként török bankok megszakították a kapcsolatokat és felfüggesztették a fizetési feldolgozást szinte az összes orosz hitelintézettel, az Egyesült Államok múlt havi másodlagos szankciói nyomán, amelyek külföldi cégekre irányultak, melyek segítik Oroszországot a háborújában Ukrajna ellen. Hasonlóképpen kínai bankok is megszakították kapcsolataikat Oroszországgal az amerikai szankcióktól való félelmük miatt.

Ugyanebben az időben az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea közös tengerészeti gyakorlatokat tartottak a Koreai-félsziget déli részén, válaszul Észak-Korea legújabb hiperszonikus rakétakísérletére. A gyakorlatokon kilenc hajó vett részt, köztük az USS Carl Vinson repülőgép-hordozó, dél-koreai rombolók Aegis rakétavédelmi rendszerrel, valamint Japán Kongo-osztályú rombolói. Ezek az első háromoldalú gyakorlatok voltak azután, hogy a három szövetséges bevezette a valós idejű adatmegosztási rendszert az észak-koreai rakétakilövések adatainak közös megosztására.

Forrás – GPF