Archívum

Napi memó: Pekingi csúcstalálkozó

Kína elnöke, Hszi Csin-ping találkozott Pekingben az Európai Tanács elnökével, Charles Michel-rel, és az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyen-nel, ez volt az első személyes találkozójuk 2019 óta. A megbeszélések középpontjában az orosz szankciók és a kereskedelem álltak,miközben az EU nagyobb hozzáférést keres a kínai piachoz. Szerdán Olaszország hivatalosan bejelentette, hogy kilép a Kínai Út és Öv Kezdeményezésből, Kína tömeges infrastrukturális tervéből, amibe Róma 2019-ben csatlakozott.

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán először tartottak munkaszintű találkozót Észak-Korea növekvő kiberfenyegetéseinek ellensúlyozására. Megvitatták, hogyan lehetne kezelni Észak-Korea kriptovaluta-lopásait és más kibercselekményeit, amelyek segítik nukleáris és rakétaprogramjainak finanszírozását. Szerdán egy Fehér Ház tisztségviselője azt mondta, hogy a három ország nemzetbiztonsági tanácsadói még ezen a héten találkoznak Szöulban.

A török elnök, Recep Tayyip Erdogan hat év után érkezett Görögországba hivatalos látogatásra. A látogatás az utóbbi hónapokban történt kormányzati erőfeszítéseken belül zajlik mindkét kormány részéről, hogy visszaállítsák a kétoldalú kapcsolatokat, amelyek korábban több vitás kérdés miatt feszültek.

Oroszország Biztonsági Tanácsának vezetője, Nikolaj Patrushev szerdán megérkezett Srí Lankára biztonsági tárgyalásokra. Az illetékesek az együttműködésről beszéltek a rendőrségi szervek, hírszerzőszolgálatok és katonai osztályok között. Kedden Patrushev találkozott Mianmar katonai kormányának vezetőjével, Min Aung Hlainggal.

Az iráni haditengerészet parancsnoka, Adm. Shahram Irani,az azerbajdzsáni haditengerészet tagjaival találkozott Azerbajdzsánban.Megbeszéléseik során közös képzésekről, gyakorlatokról és tengeri járőrözésekről esett szó. Irán külügyminisztere, Hossein Amirabdollahian, egy nappal korábban találkozott az azerbajdzsáni kollégájával.

Oroszország Vector Intézete egy egyiptomi elektronikai gyártóval kötött együttműködési megállapodást anti-drón rendszerek gyártására.A megállapodást a kairói Egyiptom Védelmi Expón kötötték meg, és arról a Rostecorosz védelmi vállalat számolt be, amely a Ruselectronics holding társaságtulajdonosa, amelynek része a Vector Intézet. Az egyiptomi vállalatot nem nevezték meg.

Forrás – GPF