Archívum

Napi memó: Port-au-Prince lángokban, K-pop bűnelkövetés, oroszországi tüntetések

Az Egyesült Államok újabb támadásokat indított a Houthi ellen, akik azon munkálkodtak, hogy a Vörös-tengerre irányuló hajóellenes rakétákat fejlesszenek ki. A térség tengeri útvonalainak feszültségei zavart okoznak a globális kereskedelemben, és aggodalmakat vetnek fel az ellátási láncok akadályozása miatt, ami újraélesztheti az inflációt.

A világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalának megszakadása felfedte Kína exportfüggő gazdaságának sebezhetőségét a kínálati gondok és külső keresleti sokkokkal szemben.

Az Iráni támadás Pakisztán ellen, amelyre azonnali katonai válasz érkezett, és amely növelte a régióban való nagyobb zavaroktól való félelmet, inkább Irán belső biztonságának megerősítésének volt köszönhető, mint a Közel-Kelet iránti ambícióinak.

Egyéb hírek között az Amerikai Képviselőház jóváhagyott egy ideiglenes törvényt, amely finanszírozza a szövetségi kormányt március elejéig, elkerülve ezzel egy részleges kormányzati leállást.

Donald Trump maradhat a Washington állami Republikánus elnökjelölti előválasztás szavazólapján, egy bíró döntése alapján, elutasítva a volt elnök újbóli indulását megkérdőjelezni kívánó legújabb erőfeszítést, amely az ő 2020-as választási vereségének megfordítására irányult.

Egy bebörtönzött jogvédő aktivista  támogatóinak százai tüntettek Oroszország Bashkortosztán köztársaságának fővárosában, és a rendőrség legalább hét embert letartóztatott.

Port-au-Prince, Haiti fővárosa le volt zárva, lángoló barikádok miatt, amelyek több körzetben kényszerítették a lakosokat otthonmaradásra vagy hazatérésre a Karib-térséget sújtó állandó bandaerőszak legújabb fellángolása miatt.

Egy szervezet által közzétett videofelvétel láthatóvá teszi, hogy Észak-Korea hatóságai két tinédzsert 12 év kényszermunkára ítéltek K-pop nézéséért.

Forrás – Reuters