Összes hír

Napi memó: Putyin Kínában, Orosz kivonulás

Szerző: | máj 18, 2024

Hszi Csin-ping kínai elnök informális tárgyalásokat folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Pekingben csütörtökön. Hszi elmondta, hogy Kína támogatja egy nemzetközi békekonferencia megtartását, amelyen mindkét fél egyenlő részvétellel vesz részt az ukrajnai konfliktusban, és minden opciót megvitatnak. Pénteken Putyin a Harbinban megrendezett Orosz-Kína Expón tartott nyitóbeszédében kijelentette, hogy Oroszország készen áll tiszta energiával ellátni Kínát, és üdvözli a kínai vállalkozások létesítményeinek megnyitását orosz területen. Hozzátette, hogy Moszkva támogatást és hozzáférést biztosít a kínai befektetőknek az orosz technológiai bázishoz és szakképzett munkaerőhöz. Az orosz miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy Moszkva egyenlő feltételeket biztosít a kínai és orosz autóösszeszerelő és alkatrészgyártó cégek számára Oroszországban.

A Gallup felmérése szerint az örmények több mint egyharmada támogatja Nikol Pasinján miniszterelnök lemondását követelő mozgalmat. A válaszadók 35%-a nagyon pozitívan nyilatkozott a „Tavush az Anyaországért” mozgalomról, amely ellenzi a kormány határkijelölési törekvéseit Azerbajdzsánnal. Ugyanakkor 24%-uk nagyon negatív véleménnyel volt a csoportról, és 41% elégedetlen volt a miniszterelnökkel.

Örményország kérte Oroszországot, hogy vonja ki határőreit a főváros repülőteréről, az azeri határról és két orosz békefenntartó bázisról. Az örmény biztonsági tanács titkára szerint Moszkva beleegyezett a kérésbe. Az orosz őrök továbbra is maradnak az örmény-török és örmény-iráni határokon.

Az orosz rubel használata az európai kereskedelemben rekordmagasságot ért el. Márciusban az orosz export 58,5%-át rubelben fizették Európának, ami 9,6 százalékpontos növekedést jelent az előző hónaphoz képest. A legnagyobb növekedés az afrikai országokkal való rubelkereskedelemben volt megfigyelhető.

Az orosz olaj új piacot talált Afganisztánban. Az afgán ipari és kereskedelmi miniszter szerint Afganisztán rövid távú szerződéseket kezdett kötni orosz cégekkel kőolajtermékek és olaj szállítására. Az orosz-afgán kereskedelem főleg gázból, olajtermékekből és mezőgazdasági termékekből áll, míg Oroszország fémeket és építőanyagokat importál Afganisztánból.

Szenegál új elnöke, Ousmane Sonko csütörtökön sajtótájékoztatón bírálta Franciaország katonai jelenlétét Szenegálban. Szerinte a francia csapatok jelenléte aláássa Szenegál szuverenitását és stratégiai autonómiáját. Emellett kritizálta a francia olaj- és gázipari vállalatok működését az országban. Mali, Niger és Burkina Faso katonai juntái is eltávolodtak nyugati partnereiktől.

Az orosz alumíniumgyártó óriás, a Rusal tárgyalásokat folytat Bissau-Guineával egy mélytengeri kikötő és egy vasútvonal építéséről, amely összekötné az országot Malival, Burkina Fasóval és Nigerrel. Bissau-Guinea elnöke és a Rusal képviselői ebben a hónapban Moszkvában tárgyaltak a projektről.

Forrás – GPF

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.