Archívum

Napi memó: Rio-i tárgyalás, Örményország felfüggesztette az együttműködését a KBSzSz-ben

Örményország felfüggesztette részvételét az orosz vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében, Pashinian örmény miniszterelnök szerint. Oroszországot azzal vádolta, hogy nem védte meg Armeniát hosszú ideje fennálló konfliktusában Azerbajdzsánnal, sőt még az örmény népet is megpróbálta fellázítani ellene. Azerbajdzsánt is vádolta egy újabb háború előkészítésével, noha részt vesznek a béketárgyalásokon. A Kreml pénteken közölte, hogy nem kapott hivatalos értesítést Armeniától a tagság felfüggesztéséről. Ezzel kapcsolatban Franciaország állítólag csütörtökön védelmi fegyvereket szállított Armeniába.

Irán és Magyarország átfogó együttműködési megállapodást írt alá Szijjártó Péter magyar külügyminiszter teheráni látogatása során. Találkozott iráni kollégájával, és aláírtak egy együttműködési tervet az agrárszektorban. A miniszterek megvitatást folytattak a regionális és nemzetközi kérdésekről is.

Dél-Korea és Japán külügyminiszterei tárgyaltak Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel a G20 külügyminiszterek találkozóján Rio de Janeiróban. A három diplomatának megbeszélése volt Észak-Koreáról, valamint az erőszakos események elkerülésére irányuló erőfeszítésekről a Tajvan-szorosban és a Gázai konfliktusról. Kapcsolódóan Kína különleges képviselője Koreai ügyekben videokonferenciát tartott az Észak-Korea helyettes különleges képviselőjével.

Mohammed al-Sudani iraki miniszterelnök találkozott a Lukoil orosz olajvállalat vezetőjével. Megbeszélték az orosz vállalatok működését Irakban. Eközben Bagdad újra megnyitotta az Al Shamal olajfinomítót Baijiban, Irak legnagyobb finomítóját, amelynek becsült finomítási kapacitása naponta 310 000 hordó, több mint 10 éves szünet után.

Forrás – GPF