Archívum

Napi memó: szankciók hatása, bevételek kiesése, üzletkötés

A török export Oroszországba januárban 30%-kal csökkent, 792 millió dollárról 551 millió dollárra az előző év azonos időszakához képest. Az orosz export Törökországba szintén 20%-kal esett vissza, 3,9 milliárd dollárra. Az összeomlást a fizetési problémáknak tulajdonítják, mivel a török bankok blokkolják az oroszoktól történő készpénzátutalásokat a másodlagos szankciók félelmében.

A francia elnök, Emmanuel Macron támogatásáról biztosította Örményországot Párizsban az örmény miniszterelnök, Nikol Pashiniannal tartott találkozója után. Emellett arra szólította fel Azerbajdzsánt, hogy ismerje el Örményország területi integritását, és tegye lehetővé azok számára, akik elmenekültek a 2023-ban elfoglalt Hegyi-Karabahból, hogy hazatérhessenek. Kapcsolódóan a francia védelmi miniszter bejelentette, hogy ezen a héten ellátogat Jerevánba. 2023 októberében a két ország megállapodást írt alá, amelynek értelmében Örményország francia gyártmányú védelmi felszereléseket vásárolt.

Iraki Kurdisztán elmondta, hogy elveszítette 10 milliárd dollárt a múlt 11 hónapban azóta, hogy egy nemzetközi döntés megtiltotta a regionális kormánynak az olajexportot. Az exporttilalom előtt Törökország napi 450 000 hordó észak-iraki olajat importált egy vezetéken keresztül, majd ezt a készleteket Ceyhan kikötőjén keresztül külföldre szállította. 2023 márciusában a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara döntött úgy, hogy Törökország nem exportálhatja az Iraki Kurdisztáni Kormány olaját Ceyhan kikötőjén keresztül, mivel erre nem jogosult.

Szomália ratifikálta Törökországgal a tízéves védelmi és gazdasági együttműködési megállapodást. A megállapodás értelmében Ankara képzést és felszerelést biztosít a szomáliai haditengerészethez. Emellett a szomáliai kizárólagos gazdasági övezet bevételének 30%-át Törökország részére fogják kiosztani, és Ankarának felügyelete lesz Szomália területi vizeinek kezelése és védelme felett. A megállapodást eredetileg február 8-án írták alá.

Fehéroroszország védelmi minisztere, Viktor Khrenin egy új interjúban azt állította, hogy Ukrajna több mint 100 000 katonát állított fel a fehérorosz határ mentén. A megjegyzések aggodalmakat váltottak ki egy már amúgy is konfliktusokkal terhelt térségben történő eszkaláció miatt. Khrenin azt is figyelmeztette, hogy Fehéroroszország nem habozik majd lelőni a NATO repülőgépeket, ha azok megsértik a fehérorosz légteret.

India tervezi, hogy hosszú távú szerződést köt Mauritániával a foszfát szállításáról az Ukrán háború és a Vörös-tengeri válság miatt bekövetkezett ellátási zavarok miatt. Annak ellenére, hogy India erőfeszítéseket tesz az önellátás elérésére, még mindig nagyban támaszkodik a foszfát importjára, amelyet számos közönséges műtrágya előállítására használnak.

Forrás – GPF