Archívum

Napi Memó – Szaudi Arábia készültségben, Szlovákia növeli a határvédelmét

Szaudi Arábia készültséget rendelt el, miután Houti lázadók Jazan provinciában a yemen-i határvidék támadtak Szaudi katonákra, akik életüket vesztették tudósít a Geopolitical Futures. Ahogy növekszik az izraeli-Hamas konfliktus, egyre nagyobb biztonsági instabilitás érzékelhető a Közel-Keleten. Hétfőn a Szaudi védelmi miniszter Khalid bin Salman Al Saudi és az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Jake Sullivan Washingtonban tárgyaltak a gázai helyzetről.

Szlovákia, hogy segítse a schengeni határok védelmét,katonai segítséget biztosít a Magyar-Szerb határon, hogy visszaszorítsák a migrációs nyomást, és a megnövekedett fegyveres összetűzéseket, melyek illegális embercsempészek közti összetűzésekből fakadnak

Irán az Eurázsiai Gazdasági Unió-val tervez szerződést aláírni hat év tárgyalás után. Irán reményeit fejezte ki, hogy a tagállamok aláírják a kereskedelmi szerződést.

Amerika négy országot törölt a kedvező kereskedelmi elérhetőségi listájáról, mely komoly hátrányt jelent ezen különösebben nemprosperáló országoknak. Gabon és Niger, a katonai puccs után azonnal lekerült a listáról, míg Uganda és a Közép-Afrikai Köztársaság „undorítóan megsértették a nemzetközileg elismert emberi jogokat”.